Kontaktpunten 18 aug

Vieringen
Dit weekend zijn de lezingen Spreuken 9, 1-6, Efeziërs5, 15-20, Johannes 6, 51-58
We lezen dit weekend uit het bijbelboek Spreuken. We lezen een tekst aan het einde van het eerste deel waarin een ouder raad geeft aan een zoon, ofwel een leermeester aan een leerling. Veel spreuken bestaan uit twee tegengestelde delen. In het eerste deel staat iets dat wijs en goed is, in het tweede gedeelte iets dat dwaas en slecht is. De lezing van vandaag is het eerste gedeelte van zo’n tegenstelling. We lezen dat wijsheid een huis heeft gebouwd met zeven zuilen. Ze heeft haar vee geslacht, haar wijn gemengd en haar tafel gereed gemaakt. Ze zendt haar dienstmeisjes uit naar de hoogste punten van de stad waar ze moeten roepen dat wie onervaren is en wie geen inzicht heeft tot bezinning komt en komt eten en drinken van wat wijsheid heeft klaargemaakt. Ze roepen dat je zult leven als je je onnozelheid laten varen. Bewandel de weg der wijsheid! Als we verder lezen in hoofdstuk 9 van Spreuken, komen we nog iemand tegen, dwaasheid. Zij zit in een zetel voor haar deur en roept iedereen die op de rechte weg is en onervaren is op om naar haar te komen. Onervaren mensen roept ze toe dat gestolen en geroofd water en brood heerlijk is. Wie naar haar toegaat daalt echter af in het dodenrijk. We zien dat wijsheid veel werk verricht om mensen te bereiken, ze bouwt een groot huis, bereidt een banket en roept mensen op allerlei plekken in de stad. Dwaasheid daarentegen zit lui voor haar huis en roept naar wie langskomt. Ze bereidt niets voor, maar misbruikt de noeste arbeid van anderen.
In ons dagelijks leven staan we vaak voor keuzes, maar meestal is die keuze tussen wijsheid en dwaasheid niet zo makkelijk als in deze lezing. We ontmoeten allerlei mensen met ideeën en opmerking, soms wijs, soms dwaas. Hoe vinden we daarin de juiste weg, de weg der wijsheid? Vaak lijkt het meer een doolhof dan een duidelijke rechte weg. We kunnen, net als kinderen bij een doolhof op papier, beginnen bij de uitgang, het einddoel en dan teruggaan. Als we dat doen, komen we vanzelf bij de juiste keuze uit. Wijsheid opdoen? Kom dan zondag om 9:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream.
Komende vieringen
De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk
Zondag 18 augustus 9:30 uur woord- en communieviering. Voorganger diaken Ton Hekkenberg
Zondag 25 augustus 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastoor Carlos Fabril
Zondag 1 september 9:30 uur familieviering/eucharistieviering. Voorganger pastor J. Ignacio Jiménez Walker
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 18 augustus
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte.
Kindercatechese:
Kinderen die hun eerste communie hebben gedaan en nog te jong zijn om zich voor te bereiden op het vormsel kunnen meedoen aan de kindercatechese. Maandelijks hebben ze een gezellige avond rond een onderwerp dat gekoppeld is aan een bijbelverhaal. Vorig jaar was er een grote groep kinderen die meedeed en dit jaar hopen we weer op zo’n grote groep. We vragen uw bijdrage aan de kosten verbonden aan deze avonden.
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. U kunt daar ook via een QR-code bijdragen aan de collectes. De bijdrage via de QR-code staat standaard op € 2 ingesteld, maar dat kunt u desgewenst aanpassen. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.
De viering die komende week  wordt uitgezonden is:Zondag om 09:30 uur vanuit de ThomaskerkZondag om 11:00 uur vanuit de Vituskerk, Blaricum.De vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier.

Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.

Nieuws uit de parochie
Werkzaamheden rond de Thomaskerk
De ingang naar het parkeerterrein van de Thomaskerk vanaf de Huizermaatweg is de komende weken afgesloten. Wilt u per auto naar de Thomaskerk komen dan kunt u via de afslag van de Huizermaatweg bij de Naardingerland (naast de Regentesse), via de fietsersdoorgang aan het einde van de Naardingerland bij de parkeerplaats van de Thomaskerk komen. Deze omleiding is aangegeven met gele borden met een “2”. Ook de afslag vanaf de Huizermaatweg naar de Fauna is afgesloten.
Familieviering september
De komende maanden besteden we in de familievieringen aandacht aan de vier evangelisten. De feestdag van Matteüs valt eind september, van Lucas half oktober en van Johannes in december. We beginnen echter in de viering van 1 september om 9:30 uur met Marcus. Het evangelie van Marcus is het oudste evangelie en dit jaar lezen we tijdens de vieringen meestal hieruit. Wie was deze Marcus eigenlijk en waarom wordt hij afgebeeld als een leeuw?
Rouwbegeleidingsgroep
De tweede rouwbegeleidingsgroep van dit jaar start in september. Als je iemand in je naaste omgeving bent verloren aan de dood, dan staat je wereld op de kop. Wat rouw met een mens doet, is moeilijk in woorden te vatten. Rouwen is een persoonlijke weg door een landschap waarin ook bronnen van kracht en schoonheid te vinden zijn. Het delen van ervaringen met lotgenoten kan een steun zijn bij het dragen van verlies. Daarom bieden PKN en RK in Huizen een rouwbegeleidingsgroep aan. De groep is bedoeld voor iedereen (wel of niet kerkgebonden) die te maken heeft met een ingrijpend verlies. Bij voldoende aanmeldingen starten we de groep in september! De geplande data zijn 10 en 24 september, 8 en 22 oktober en 5 en 19 november. De terugkomdag spreken we tegen die tijd samen af. Tijd: 14:00-16:00 uur. Plaats: De Goede Zaal in de Thomaskerk.
Namens de Rouwgroep
Henk Veerman (veerman@hotmail.com), Carla Schaap (carla.schaap@ziggo.nl) en Hanneke Henrichs (h.henrichskerkstra@gmail.com)
De Gerarduskalender: elke dag een beetje spirit!
De Gerarduskalender, uitgebracht door Klooster Wittem, is een scheurkalender met elke dag een spreuk die opbeurt of aanzet tot nadenken, onder het motto: ‘elke dag een beetje spirit!’. Op de achterkant staan afwisselend moppen, gedichten, bezinningsteksten, puzzels en informatie over verschillende onderwerpen. De kalender wordt elk jaar met zorg en plezier samengesteld door een uitgebreide redactie van personeel en vrijwilligers rondom Klooster Wittem. De opbrengst van de kalender komt ten goede aan alle activiteiten die vanuit Klooster Wittem worden georganiseerd (zie ook op internet: www.kloosterwittem.nl).
De prijs is € 12,50. U kunt hem tot 27 september bestellen bij Bep Bloks (b.bloks@ziggo.nl). In oktober zal de kalender worden geleverd
MIVA collecte
MIVA steunt lokale hulpverleners met onmisbare vervoers- en communicatiemiddelen en biedt zo hoop op een betere toekomst. Zondag 25 augustus collecteren we voor een ambulance voor de kliniek van verloskundige Zelly. Ze werkt in een afgelegen gebied in Zambia. Op dit moment heeft de kraamkliniek geen vervoer. Zelly gebruikt haar eigen fiets om zwangere vrouwen te bezoeken. Zonder ambulance kunnen vrouwen bij hun bevalling niet naar de kliniek worden gebracht of bij complicaties naar het beter toegeruste ziekenhuis op twee uur rijden. Wilt u bijdragen aan de ambulance, dan kan dat tijdens de collecte op 25 augustus, maar u kunt uw bijdrage ook overmaken naar naar rekeningnummer NL 77 INGB 0003 9347 00 t.n.v. Missionaire Werkgroep Huizen o.v.v. MIVA.
Vluchtelingen
Werk zoekt vrijwilligers
De organisatie VluchtelingenWerk draait voor een groot deel op vrijwilligers, die in hun vrije tijd vluchtelingen begeleiden met allerlei praktische zaken zoals het lezen van post, aanvragen van huurtoeslag, kinderen aanmelden voor een school, etc. Deze mensen die geholpen worden zijn hun eigen land ontvlucht, vaak vanwege oorlog, en komen veelal zonder geld of connecties in Nederland aan. De organisatie VluchtelingenWerk heeft momenteel hard nieuwe vrijwilligers nodig, Dit vrijwilligerswerk is een mooie gelegenheid om sociale contacten op te doen, de dag een invulling te geven en iets goeds te doen voor een ander. Hebt u interesse, neem dan contact op met Mirjam Brouwer, teamleider Huizen, Woudenberg, Leusden (mibrouwer@vluchtelingenwerk.nl, 06-42124928 (di-do)).
Jongeren naar de paus in Brussel
Op 28 en 29 september komt de Paus naar België. Voor jongeren tussen de 16 jaar en 35 jaar heeft Jong Bisdom Haarlem-Amsterdam een superleuk uitje gepland naar Brussel in dat weekend! Meld je snel aan en ga gezellig mee! Vertrek zaterdagochtend om 8:00 uur met de bus vanuit Amsterdam Sloterdijk. Overnachting vlakbij Brussel. Zondagochtend om 10.00 uur is er een eucharistieviering samen met paus Franciscus in het Koning Boudewijn Stadion in Brussel. Rond 20:00 uur is de bus terug bij Amsterdam Sloterdijk. Kosten zijn € 50,-. Aanmelden voor 16 september. Meer informatie via 06 – 2343 6049 of info@jongbisdomhaarlem.nl 
Gebed om vrede
Heer, hoor mij en mijn kleurloos gebed wordt levende taal
Vele malen hebt U
Uw vrienden begroet met de woorden “Vrede zij met u”
Zeg het alstublieft één keer tegen mij en nooit meer zal ik angstig zijn.
Met Uw vrede in het hart is er geen verontrusting.(Toon Hermans) 
Vakantie
Pastor J. Ignacio Jiménez Walker is op vakantie t/m 25 augustus. Pastor Javier Acuña is t/m 11 september op vakantie.

Het secretariaat is gesloten t/m 26 augustus. Uw mail wordt onregelmatig gelezen. U kunt uw intenties doorgeven via secretariaat@rkhuizen tot uiterlijk donderdagavond.
 
Ter bemoediging
God, slechts 3 dingen hebben we nodig om te leven:Om te beginnen brood,als het kan met wat belegVervolgens een medemens,als het kan een beetje sociaalEn tenslotte een toekomstprojectals het kan een beetje zinvolbijvoorbeeld om dat broodmet die medemens te delen.Dank God, omdat we ze alle drie van u krijgen.Dank God voor al die kansen om te leven in vrijheid.(R. Hornikx)