Kontaktpunten 25 aug

Vieringen
Dit weekend zijn de lezingen Jozua 24, 1-2a. 15-17. 18b, Efeziërs 5, 21-32, Johannes 6, 60-69
We lezen dit weekend uit het laatste hoofdstuk van het bijbelboek Jozua. Jozua is de opvolger van Mozes en heeft het joodse volk het beloofde land Kanaän binnengeleid. Inmiddels is hij hoogbejaard en voelt zijn einde naderen. Daarom roept hij heel Israël bijeen en houdt in navolging van Mozes een afscheidsrede. Vervolgens herinnert hij aan het verloop van de geschiedenis van de Eeuwige en zijn volk. Steeds streed God aan de zijde van het volk van Israël en Hij schonk hun een land en steden waarvoor zij geen inspanning leverden. De conclusie is dan ook: Vrees de Heer en dien hem oprecht en trouw en doe de afgoden weg. Vervolgens lezen we datde Heer, de God van Israël tot hen spreekt en zegt dat als ze Hem niet willen dienen, ze nu een andere God moeten kiezen die ze wel willen dienen. Jozua en zijn familie kiezen voor de Heer. Het volk antwoordt dat ze er niet aan denken om de Heer te verlaten en andere Goden te vereren. De Heer heeft ze uit Egypte geleid en voor hun ogen grote tekenen verricht. Hij heeft hen beschermd op al hun tochten en tegen alle volken. Ook het volk wil de Heer dienen. Hij is hun God. Er zijn mensen die zeggen: ik ga wel nooit naar de kerk, maar ik ben wel gelovig. In theorie kan dat, maar wat betekent het in de praktijk? Wat voor betekenis heeft het in hun leven? Bij veel mensen blijft hun geloof steken in iets vaags, iets algemeens. Ze denken dat er iets moet zijn. Maar is dat soort geloof wel een echt geloof? Geloven is iets waar je over moet nadenken, ook al begrijp je niet alles. Echt geloof vraagt om bewuste keuzes: niet alleen voor de Heer, maar ook voor een leven volgens Zijn bedoelingen. Het moet een keuze zijn voor Jezus Christus, voor zijn manier van leven. Jozua roept het volk op te kiezen tussen geloven in de God van het verbond of geloven in de afgoden van de omringende volken. Als je kiest voor de Heer, als je zegt gelovig te zijn, dan moet dat geloof gevoed worden door bezinning, verdieping, gebed, anders holt het uit. Dat geloof vraagt er ook om dat het gevierd wordt samen met geloofsgenoten. Daarvoor ga je naar de kerk. Maar dat geloof moet ook zichtbaar worden in onze manier van leven, in de wijze waarop wij met elkaar omgaan. Anders is het waardeloos. Je geloof voeden door bezinning en gebed?  Kom dan zondag om 9:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream.
Komende vieringen
De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk
Zondag 25 augustus 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastoor Carlos Fabril
Zondag 1 september 9:30 uur familieviering/eucharistieviering. Voorganger pastor J. Ignacio Jiménez Walker
Vrijdag 6 september 10:15 uur 1e vrijdag/eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen
Zondag 8 september 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastoor Carlos Fabril
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 25 augustus
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan delopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte.
MIVA:
MIVA steunt lokale hulpverleners met onmisbare vervoers- en communicatiemiddelen en biedt zo hoop op een betere toekomst. Dit jaar is de collecte voor een ambulance voor de kliniek van verloskundige Zelly die werkt in een afgelegen gebied in Zambia. Op dit moment heeft de kraamkliniek geen vervoer en kunnen vrouwen niet naar de kliniek worden vervoerd of bij complicaties naar het beter toegeruste ziekenhuis op twee uur rijden. Uw bijdrage voor de ambulance kunt u overmaken naar rekeningnummer NL 77 INGB 0003 9347 00 t.n.v. Missionaire Werkgroep Huizen o.v.v. MIVA.
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. U kunt daar ook via een QR-code bijdragen aan de collectes. De bijdrage via de QR-code staat standaard op € 2 ingesteld, maar dat kunt u desgewenst aanpassen. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.
De viering die komende week  wordt uitgezonden is:Zondag om 09:30 uur vanuit de ThomaskerkZondag om 11:00 uur vanuit de Vituskerk, Blaricum.De vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier.

Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.

Nieuws uit de parochie
Werkzaamheden rond de Thomaskerk
De ingang naar het parkeerterrein van de Thomaskerk vanaf de Huizermaatweg is de komende weken afgesloten. Wilt u per auto naar de Thomaskerk komen dan kunt u via de afslag van de Huizermaatweg bij de Naardingerland (naast de Regentesse), via de fietsersdoorgang aan het einde van de Naardingerland bij de parkeerplaats van de Thomaskerk komen. Deze omleiding is aangegeven met gele borden met een “2”. Ook de afslag vanaf de Huizermaatweg naar de Fauna is afgesloten.
Familieviering september
De komende maanden besteden we in de familievieringen aandacht aan de vier evangelisten. De feestdag van Matteüs valt eind september, van Lucas half oktober en van Johannes in december. We beginnen echter in de viering van 1 september om 9:30 uur met Marcus. Het evangelie van Marcus is het oudste evangelie en dit jaar lezen we tijdens de vieringen meestal hieruit. Wie was deze Marcus eigenlijk en waarom wordt hij afgebeeld als een leeuw?
Rouwbegeleidingsgroep
De tweede rouwbegeleidingsgroep van dit jaar start in september. Als je iemand in je naaste omgeving bent verloren aan de dood, dan staat je wereld op de kop. Wat rouw met een mens doet, is moeilijk in woorden te vatten. Rouwen is een persoonlijke weg door een landschap waarin ook bronnen van kracht en schoonheid te vinden zijn. Het delen van ervaringen met lotgenoten kan een steun zijn bij het dragen van verlies. Daarom bieden PKN en RK in Huizen een rouwbegeleidingsgroep aan. De groep is bedoeld voor iedereen (wel of niet kerkgebonden) die te maken heeft met een ingrijpend verlies. Bij voldoende aanmeldingen starten we de groep in september! De geplande data zijn 10 en 24 september, 8 en 22 oktober en 5 en 19 november. De terugkomdag spreken we tegen die tijd samen af. Tijd: 14:00-16:00 uur. Plaats: De Goede Zaal in de Thomaskerk.
Namens de Rouwgroep
Henk Veerman (veerman@hotmail.com), Carla Schaap (carla.schaap@ziggo.nl) en Hanneke Henrichs (h.henrichskerkstra@gmail.com)
Familiedag Bussum
Op 7 september wordt er een familiedag gehouden in de Mariakerk, Brinklaan 42 in Bussum met medewerking van de zusters SSVM uit Heiloo, in het kader van het 100-jarig bestaan van de kerk. Kom met kinderen en/of kleinkinderen gezellig langs! Het begint om 10:00 uur met een Mis om daarna leuke spelletjes voor de kinderen te doen. De lunch wordt door de werkgroep Meetafelen verzorgd. En… wat catechese hoort er ook bij! Het programma wordt rond 15:00 uur afgesloten. Graag aanmelden met het aantal personen (kinderen en volwassenen) via het secretariaat@h-drieeenheid.nl.
Openingsborrel jongeren bisdom
Zondag 15 september is de jaaropening van Jong Bisdom Haarlem-Amsterdam. Jongeren van 16 t/m 30 jaar zijn om 17:00 uur welkom voor de vespers in de Bavokathedraal in Haarlem. Om 18:00 uur wordt er informatie gegeven over het jaarprogramma en over de jongerenreis naar Rome 25 juli t/m 5 augustus 2025. De bijeenkomst wordt afgesloten met een borrel die tot 20:00 uur duurt. De kosten zijn € 5,-. Je kunt je hiervoor tot 8 september opgeven via 06 – 2343 6049 of info@jongbisdomhaarlem.nl.
Jongeren naar de paus in Brussel
Op 28 en 29 september komt de Paus naar België. Voor jongeren tussen de 16 jaar en 35 jaar heeft Jong Bisdom Haarlem-Amsterdam een superleuk uitje gepland naar Brussel in dat weekend! Meld je snel aan en ga gezellig mee! Vertrek zaterdagochtend om 8:00 uur met de bus vanuit Amsterdam Sloterdijk. Overnachting vlakbij Brussel. Zondagochtend om 10.00 uur is er een eucharistieviering samen met paus Franciscus in het Koning Boudewijn Stadion in Brussel. Rond 20:00 uur is de bus terug bij Amsterdam Sloterdijk. Kosten zijn € 50,-. Aanmelden voor 16 september. Meer informatie via 06 – 2343 6049 of info@jongbisdomhaarlem.nl 
Vier de natuur
Met de boswachter op stap, ukelele leren spelen in de buitenlucht, een insectenvoedselbos bekijken of alles leren over lammetjes. Dit zijn nog maar vier van de tientallen activiteiten waar je aan kunt deelnemen tijdens het Feest van de Natuur op zaterdag 7 september in Huizen. Feest van de Natuur vindt dit jaar plaats op 39 locaties in Huizen tussen 10:00 en 17:00 uur. Iedereen is welkom; kinderen én volwassenen! Het natuurfeest wordt om 16:00 uur afgesloten met een bijzonder feest op de Gooise Heide! Onder een gigantische buitentent, met hapjes, drankjes en muziek! Het festival is gratis toegankelijk. Er wordt wel een vrijwillige bijdrage gevraagd om de kosten van de activiteiten te dekken en voor het goede doel: de Egelopvang Midden Nederland. Voor sommige activiteiten moet u zich vooraf opgeven. U vindt het programma hier.
Gebed om vrede
God van liefde,
Laat ons verbonden blijven met U en elkaar
wanneer wij de deur uit gaan.
Met uw zegen boven ons
als vaste grond onder onze voeten.
Op onze weg.
Wanneer we vrede brengen.
Huis aan huiskloppen op deuren,
mosterdzaadjes planten
van naasten
liefde en vriendschap.
Geef ons kracht
door het plafond te breken van vooroordelen.
Help ons door muren te breken
van zelfingenomenheid.
Voor een wereld zonder grenzen
die mensen buitensluiten
maar met huizen waar deuren open staan
en mensen met ruimte in hun harten.
Amen
(Pax Vieren, vredesweek 2024) 
Jong en oud ontmoeten elkaar in de Thomaskerk
Afscheid pastores
Per 1 oktober vertrekken pastoor Carlos Fabril en pastor Javier Acuña naar andere parochies in ons bisdom. We willen de pastores bij hun afscheid een cadeau namens de parochie aanbieden. Wilt u ook bijdragen aan dit cadeau? U kunt uw bijdrage in de bus in de kerk stoppen of overmaken naar het rekeningnummer NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen, o.v.v. bijdrage afscheidscadeau en de naam van de pastor voor wie uw bijdrage is.
Vakantie
Pastor Javier Acuña is t/m 11 september op vakantie.
 
Ter bemoediging
Eenheid in een groep is een mooi ding. Vaak denken mensen dat ze om echt te kunnen samen horen, allemaal precies hetzelfde moeten worden. Alsof je tien soorten fruit in een grote mengkom gooit en ze met een stevige mixer pureert: stukjes appel en peer, druiven, pruimen, bananen, aardbeien, kersen, sinaasappels, een stukje citroen en een ananas. Het resultaat zal een vreemdkleurige brij zijn waar inderdaad alles inzit: veel vitamines, maar ook schillen en pitten. Echt smakelijk ziet het er niet uit. Je kunt ook niet meer zien of proeven welke fruitsoorten er zoal inzitten.
Veel smakelijker is een vruchtensalade. Elke vrucht blijft zichzelf: peer, appel, druif, banaan, enzovoort. Elke vrucht behoudt zijn eigen smaak en heeft zijn eigen inbreng in de salade. Elk stukje fruit geniet van de contrasterende smaak van de andere soorten. Er is slechts één voorwaarde: elke mooie grote vrucht moet aanvaarden om voor de goede zaak in stukken gesneden te worden. Alleen de eenvoudigste mogen heel blijven: een kers, een druif, een rode bes.
 In zo’n groep blijft iedereen herkenbaar. Iedereen mag er zijn eigen rol in spelen, in samenspel met de anderen. Zo’n groep gaat minder snel vervelen en ze is erg aantrekkelijk.(https://www.kuleuven.be