kontaktpunten 8 september

Vieringen
Dit weekend zijn de lezingen Jesaja 35, 4-7a, Jocabus 2, 1-5, Marcus 7, 31-37
Dit weekend lezen we uit het eerste gedeelte van Jesaja, proto-Jesaja. De profeet Jesaja trad op in een politiek en maatschappelijk rumoerige tijd. Het land stond onder druk van grootmacht Assyrië, maar ook van binnenuit was er dreiging. De leiders en het volk hielden zich niet aan het verbond met de Heer en vereerden andere goden.

Na een aankondiging van wraak tegen Edon, de vertegenwoordiger van het kwaad, gaat dit hoofdstuk over de toekomst van het volk Israël. We lezen een oproep aan allen die de moed hebben verloren: “Vat moed en vrees niet”, God komt om de wraak te voltrekken en om te redden. Dan gaan de ogen van de blinden en de oren van de doven open. De lamme zal springen als een hert en de stomme zal jubelen. In de steppe zullen beken ontspringen, in de woestijn rivieren. Het dorstige land wordt één waterbron.
Vat moed! Misschien voelt u zich hierdoor wel aangesproken. Maar misschien denkt u juist: dit gaat niet over mij, ik ben de moed niet verloren. Het gaat prima. Als je echter denkt aan de toestand in de wereld, de problemen in ons eigen land, de onenigheid en zorgen in eigen omgeving, dan ga je toch twijfelen.

In de lezing van vandaag wil de Eeuwige troost bieden. Hij doet een belofte. Hij komt om de wraak te voltrekken. Johannes de Doper kondigt Jezus aan met de woorden van Jesaja: ‘God komt om de wraak te voltrekken’. ‘God zal vergelden en God zal jullie redden.’  Johannes verwachtte vergelding zoals bij de plagen in Egypte. Maar de Heer stuurt zijn zoon Jezus die spreekt over God als zijn Vader, die als leraar optreedt en als een profeet genezing brengt en spreekt namens de Heer. Jezus gebruikt geen geweld, maar toont ons dat de Eeuwige ons lief heeft en steeds weer een nieuwe kans geeft. Jezus nodigt ons uit om mee te werken aan het Koninkrijk van zijn Vader.

De Eeuwige laat macht en majesteit, status en gloriepracht over aan onze wereld, bij megasterren, bij dictators. De Heer is met ons. Hij is niet ver weg, maar gewoon heel dicht bij ons. Als we ons openstellen voor Hem, groeien we in wijsheid. Als we naar Hem luisteren zal ook in onze tijd de lamme springen, de blinde zien en de stomme spreken. Vat moed! Inspiratie opdoen door het woord van de Heer?  Kom dan zondag om 9:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream.
Komende vieringen
De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk
Zondag 8 september 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastoor Carlos Fabril
Zondag 15 september 9:30 uur woord- en communieviering. Voorganger diaken Ton Hekkenberg
Zondag 22 september 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastor Javier Acuña.
Na de viering afscheid pastor Javier Acuña
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 8 septemberEigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan delopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte.
Ziekenbezoekgroep:
Wekelijks bezoeken vrijwilligers en pastores zieken in onze parochie. Ze zorgen vaak voor een lichtpuntje in de week voor mensen die het moeilijk hebben. Rond Kerstmis en Pasen brengen we vanuit de parochie een kleine attentie. Op ziekenzondag vragen wij naast uw extra gebed en aandacht voor onze zieken, ook een financiële bijdrage voor de activiteiten van de ziekenbezoekgroep.
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. U kunt daar ook via een QR-code bijdragen aan de collectes. De bijdrage via de QR-code staat standaard op € 2 ingesteld, maar dat kunt u desgewenst aanpassen. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.
De viering die komende week  wordt uitgezonden is:Zondag om 09:30 uur vanuit de ThomaskerkZondag om 11:00 uur vanuit de Vituskerk, Blaricum.De vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier.

Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.

Nieuws uit de parochie
Peuter- en kleuterviering
Zondag 8 september om 12:40 uur is er voor de allerkleinsten en hun gezinnen een peuter- en kleuterviering in de Thomaskerk. De kinderen en hun ouders mogen voor in de kerk zitten, zodat iedereen alles goed kan zien en horen. Er worden kaarsjes aangestoken, liedjes gezongen, een verhaal voorgelezen en samen spelen we het verhaal na. Leuk om een keer de sfeer te proeven. De viering duurt ongeveer 20 minuten.
 
Ziekenzondag
Sinds 1974 bestaat Nationale Ziekendag in Nederland. Ziekenzondag is in het leven geroepen om het contact tussen zieke en gezonde mensen te verbeteren. Op die dag, dit jaar zondag 8 september, willen we wat extra aandacht geven aan mensen die ziek zijn. De Interparochiële Caritas Instelling (IPCI) ondersteunt dit initiatief heel graag. Al enkele jaren is het een traditie om een “aandachtsbloem”uit te delen na de zondagviering in de parochies Huizen, Blaricum en Laren. De IPCI zorgt ervoor dat er in de hal van de kerk bloemen klaarstaan. U kunt die vervolgens geven aan een zieke of iemand die wel een blijk van aandacht of troost kan gebruiken.
We wensen u een mooie ziekenzondag toe.
IPCI Blaricum Huizen Laren
Rouwbegeleidingsgroep
De tweede rouwbegeleidingsgroep van dit jaar start in september. Als je iemand in je naaste omgeving bent verloren aan de dood, dan staat je wereld op de kop. Wat rouw met een mens doet, is moeilijk in woorden te vatten. Rouwen is een persoonlijke weg door een landschap waarin ook bronnen van kracht en schoonheid te vinden zijn. Het delen van ervaringen met lotgenoten kan een steun zijn bij het dragen van verlies. Daarom bieden PKN en RK in Huizen een rouwbegeleidingsgroep aan. De groep is bedoeld voor iedereen (wel of niet kerkgebonden) die te maken heeft met een ingrijpend verlies. Bij voldoende aanmeldingen starten we de groep in september! De geplande data zijn 10 en 24 september, 8 en 22 oktober en 5 en 19 november. De terugkomdag spreken we tegen die tijd samen af. Tijd: 14:00-16:00 uur. Plaats: De Goede Zaal in de Thomaskerk.
Namens de Rouwgroep
Henk Veerman (veerman@hotmail.com), Carla Schaap (carla.schaap@ziggo.nl) en Hanneke Henrichs (h.henrichskerkstra@gmail.com)
Bijbelleesavond
Ook dit seizoen worden er weer bijbelleesavonden georganiseerd door Cuno Lavaleije. Deze avonden zijn bedoeld voor mensen die wel wat meer over de bijbel zouden willen weten, maar er steeds niet toe komen om het boek der boeken ter hand te nemen en het te lezen. En als je die teksten van twee- tot drieduizend jaar geleden leest, versta je dan nog wel wat er staat? Op de avonden lezen we één à twee hoofdstukken en proberen we samen te begrijpen wat er staat. Er is een professionele leiding, maar ieder kan met zijn of haar vragen en mogelijke inzichten een inbreng hebben. Op maandag 23 september van 20.00-22.00 uur is in de Thomaskerk de eerste bijbelleesavond van dit seizoen. Dit jaar wordt gelezen uit het tweede boek van Samuël. Dat bespreekt de opbouw tot de glorietijd van Israël en de legendarische koning David. Er is geen voorkennis nodig en er is geen huiswerk. Aanmelden en meerinformatie bij Cuno Lavaleije (035-8886946, cuno66@gmail.com)
Afscheid pastoor Carlos Fabril
Per 1 oktober vertrekt pastoor Carlos Fabril naar Purmerend. Op 29 september na de viering van 9:30 uur nemen we afscheid van hem. We willen pastoor Carlos bij zijn afscheid een cadeau namens de parochie aanbieden. Hij spaart voor de inrichting van zijn nieuwe woning. Wilt u ook bijdragen aan dit cadeau? U kunt uw bijdrage in de bus in de kerk stoppen of overmaken naar het rekeningnummer NL 41 INGB 0000 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen, o.v.v. bijdrage afscheidscadeau pastoor Carlos Fabril.
Afscheid pastor Javier Acuña
Per 1 oktober vertrekt pastor Javier Acuña naar Heerhugowaard De Noord. Op 22 september na de viering van 9:30 uur nemen we afscheid van hem. We willen pastor Javier bij zijn afscheid een mooi cadeau ter herinnering aan onze parochie aanbieden. Wilt u ook bijdragen aan zijn cadeau? U kunt uw bijdrage in de bus in de kerk stoppen of overmaken naar het rekeningnummer NL 41 INGB 0000 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen, o.v.v. bijdrage afscheidscadeau pastor Javier Acuña.
Gerarduskalender: elke dag een beetje spirit!
De Gerarduskalender, uitgebracht door Klooster Wittem, is een scheurkalender met elke dag een spreuk die opbeurt of aanzet tot nadenken, onder het motto: ‘elke dag een beetje spirit!’. Op de achterkant staan afwisselend moppen, gedichten, bezinningsteksten, puzzels en informatie over verschillende onderwerpen. De kalender wordt elk jaar met zorg en plezier samengesteld door een uitgebreide redactie van personeel en vrijwilligers rondom Klooster Wittem. De opbrengst van de kalender komt ten goede aan alle activiteiten die vanuit Klooster Wittem worden georganiseerd (zie ook op internet: www.kloosterwittem.nl). De prijs is € 12,50. U kunt hem tot 27 september bestellen bij Bep Bloks (b.bloks@ziggo.nl). In oktober zal de kalender worden geleverd.
Werkzaamheden rond de Thomaskerk
De ingang naar het parkeerterrein van de Thomaskerk vanaf de Huizermaatweg is de komende weken afgesloten. Wilt u per auto naar de Thomaskerk komen dan kunt u via de afslag van de Huizermaatweg bij de Naardingerland (naast de Regentesse), via de fietsersdoorgang aan het einde van de Naardingerland bij de parkeerplaats van de Thomaskerk komen. Deze omleiding is aangegeven met gele borden met een “2”. Ook de afslag vanaf de Huizermaatweg naar de Fauna is afgesloten.
Familiedag Bussum
Op 7 september wordt er een familiedag gehouden in de Mariakerk, Brinklaan 42 in Bussum met medewerking van de zusters SSVM uit Heiloo, in het kader van het 100-jarig bestaan van de kerk. Kom met kinderen en/of kleinkinderen gezellig langs! Het begint om 10:00 uur met een Mis om daarna leuke spelletjes voor de kinderen te doen. De lunch wordt door de werkgroep Meetafelen verzorgd. En… wat catechese hoort er ook bij! Het programma wordt rond 15:00 uur afgesloten. Graag aanmelden met het aantal personen (kinderen en volwassenen) via het secretariaat@h-drieeenheid.nl.
Kinderkoor Laren
In de St Jansbasiliek in Laren wordt een nieuw kinderkoor opgericht. Kinderen uit Huizen zijn daarvoor ook van harte uitgenodigd. Het koor staat onder leiding van Paul Snoek. De repetities beginnen op 10 september en zijn op dinsdagavond m.u.v. de schoolvakanties. Voor kinderen van groep 1 t/m 4 is de repetitie van 18:30 tot 19:00 uur. Voor kinderen van groep 5 t/m 8 van 19:00 tot 19:30 uur. Tijdens de wisseling van de groepen is er wat te drinken en wat lekkers. Naast zes optredens per jaar in de basiliek (waaronder kerstavond) zijn er concerten en is er een kooruitje. De deelname is gratis met uitzondering van een kleine bijdrage voor het kooruitje. Voor meer informatie en aanmelden: www.koorhuys.nl.
Openingsborrel jongeren bisdom
Zondag 15 september is de jaaropening van Jong Bisdom Haarlem-Amsterdam. Jongeren van 16 t/m 30 jaar zijn om 17:00 uur welkom voor de vespers in de Bavokathedraal in Haarlem. Om 18:00 uur wordt er informatie gegeven over het jaarprogramma en over de jongerenreis naar Rome 25 juli t/m 5 augustus 2025. De bijeenkomst wordt afgesloten met een borrel die tot 20:00 uur duurt. De kosten zijn € 5,-. Je kunt je hiervoor tot 8 september opgeven via 06 – 2343 6049 of info@jongbisdomhaarlem.nl.
Jongeren naar de paus in Brussel
Op 28 en 29 september komt de Paus naar België. Voor jongeren tussen de 16 jaar en 35 jaar heeft Jong Bisdom Haarlem-Amsterdam een superleuk uitje gepland naar Brussel in dat weekend! Meld je snel aan en ga gezellig mee! Vertrek zaterdagochtend om 8:00 uur met de bus vanuit Amsterdam Sloterdijk. Overnachting vlakbij Brussel. Zondagochtend om 10.00 uur is er een eucharistieviering samen met paus Franciscus in het Koning Boudewijn Stadion in Brussel. Rond 20:00 uur is de bus terug bij Amsterdam Sloterdijk. Kosten zijn € 50,-. Aanmelden voor 16 september. Meer informatie via 06 – 2343 6049 of info@jongbisdomhaarlem.nl 
Vier de natuur
Met de boswachter op stap, ukelele leren spelen in de buitenlucht, een insectenvoedselbos bekijken of alles leren over lammetjes. Dit zijn nog maar vier van de tientallen activiteiten waar je aan kunt deelnemen tijdens het Feest van de Natuur op zaterdag 7 september in Huizen. Feest van de Natuur vindt dit jaar plaats op 39 locaties in Huizen tussen 10:00 en 17:00 uur. Iedereen is welkom; kinderen én volwassenen! Het natuurfeest wordt om 16:00 uur afgesloten met een bijzonder feest op de Gooise Heide! Onder een gigantische buitentent, met hapjes, drankjes en muziek! Het festival is gratis toegankelijk. Er wordt wel een vrijwillige bijdrage gevraagd om de kosten van de activiteiten te dekken en voor het goede doel: de Egelopvang Midden Nederland. Voor sommige activiteiten moet u zich vooraf opgeven. U vindt het programma hier.
Jubilea bisschoppen
Dit jaar vieren onze bisschoppen allemaal een jubileum. Op 15 maart was Mgr. van Burgsteden 60 jaar priester. Op 9 juni was Mgr. Punt 45 jaar priester en op 29 september is Mgr. Hendriks eveneens 45 jaar priester. Hij is op 10 december ook nog 12,5 jaar bisschop. De bisschoppen nodigen u uit om op zondag 29 september deze jubilea met hen te vieren. Om 15:00 uur is er een eucharistieviering in de Sint Bavokathedraal in Haarlem. Tussen 16:30 en 18:30 uur is er een receptie in het van der Valk hotel, Toekanweg 2 in Haarlem.
Gebed om vredeOp een zwoele zomeravond,
zweetdruppels op mijn warme huid
valt vrede me plotseling in.
Als een briesje aait ze me.

Stil, maar vol aandacht en leven.
Onzichtbaar, maar zo intiem.
Overal herkent ze zichzelf.
Glimlachend streelt ze alle dingen.

Ze vergeeft daar
waar twee of meer nog telt.
Haar zachtheid verandert alle vormen
in een melodie van eeuwigheid.
Mensen, dieren, vogels, vissen
ze zegent ze in het ogenblik.

Licht en zacht als
de zon is ze
die fel in kracht
het ware oplicht
tot een groot herstel.
Oneindig deelt ze
het oneindige uit.

Op een zwoele zomeravond
valt de vrede over de wereld
en alles komt tot
een dankbaar Amen.
Verdeelde delen
komen in haar tezamen.(Olette Luitwieler)
Vakantie
Pastor Javier Acuña is t/m 11 september op vakantie.
 
Ter bemoediging
De blinde troubadour
Een oude Chinese keizer hoopte op een troonopvolger en was dan ook heel gelukkig toen zijn zoveelste vrouw een zoon baarde. Na korte tijd echter bleek het jongetje blind te zijn en de keizer was zo teleurgesteld dat hij zijn dienaren het kindje te vondeling liet leggen in het bos. Hij dacht dat de wilde dieren hem wel zouden verslinden. Maar de dieren hadden medelijden met het kind en een tijgermoeder gaf hem haar melk te drinken.
Het kind groeide op in het bos en de dieren leerden hem de mooiste verhalen vertellen en de mooiste muziek maken. Hij kon prachtig zingen. Toen hij groot geworden was, trok hij de wereld in en overal waar hij kwam, luisterden mensen naar zijn verhalen en zijn prachtige liederen. En hij was ook een heel wijs man. Velen kwamen om zijn goede raad vragen.
Tijdens zijn omzwervingen kwam hij ook in het paleis van zijn vader. Die was zo onder de indruk van zijn wijsheid, dat hij hem benoemde tot zijn troonopvolger. Hij was nog altijd kinderloos, dacht hij. Maar zijn zoon werd de beste koning die het land ooit gehad had.(theobaldusparochie.nl