Kontaktpunten 15 sept

Vieringen
Dit weekend zijn de lezingen Jesaja 50, 5-9a, Jocabus 2, 14-18, Marcus 8, 27-35
Dit weekend lezen we uit het tweede gedeelte van Jesaja, deutero-Jesaja. In dit gedeelte staan vier opvallende poëtische teksten die gerelateerd zijn en bekend staan als “de liederen van de dienaar van de Heer”. Wie die dienaar is weten we niet. Misschien zorgt dat er juist wel voor dat deze teksten actueel blijven. Vandaag lezen we de derde van deze liederen.
We lezen: God de Heer heeft tot mij gesproken en ik heb me niet verzet. Ik bood mijn rug aan wie mij sloegen, mijn wangen aan wie mijn baard uittrokken. Ik wende mij niet af van wie smaadden en bespuwden. God de Heer zal mij helpen: daarom zal ik niet beschaamd staan. Hij die mij zal vrijspreken is nabij. Wie is mijn tegenstander? Laat hem tegenover mij komen staan! God de Heer zal mij helpen: wie zal mij schuldig verklaren?

We lezen over iemand met een groot vertrouwen op de Heer. De Eeuwige is altijd bij hem, hoe wanhopig hij ook is, hoe uitzichtloos het ook is. Hij klaagt niet en geeft de Heer niet de schuld. Hij vertrouwt erop dat de Heer hem bijstaat. Altijd. In elke situatie. Zou dat misschien ook het geheim van Jezus zijn? Dat hij voor 100% geloofde dat zijn Vader hem bijstond? Zou Hij met dat vertrouwen de kracht hebben gehad om niet weg te kijken bij het vooruitzicht van zijn lijden en sterven, om zijn schouders eronder te zetten? Omdat de Eeuwige Hem altijd nabij was? Vader en Zoon?

Zou dat ook zijn wat Hij verwacht van zijn leerlingen, toen, maar ook nu? Dat zij voor 100% geloven dat de Heer nabij is, dat ze altijd op hem kunnen vertrouwen? Wat zou er gebeuren als we dat daadwerkelijk tot ons laten doordringen? God is bij ons. Altijd en overal. In goede en in kwade tijden. Als wij openstaan voor die boodschap en hem toelaten in ons hart, zouden wij dan ook de kracht hebben om ons kruis op ons te nemen en in Jezus’ voetspoor te gaan?
 Bouwen aan vertrouwen op de Heer?  Kom dan zondag om 9:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream.
Komende vieringen
De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk
Zondag 15 september 9:30 uur woord- en communieviering. Voorganger diaken Ton Hekkenberg
Zondag 22 september 9:30 uur eucharistieviering. Voorgangers pastor Javier Acuña en pastor J. Ignacio Jiménz Walker.
Na de viering afscheid van beide pastores
Zaterdag 28 september 19:00 uur woord- en gebedsviering. Voorgangers leken
Zondag 29 september 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastoor Carlos Fabril. Na de viering afscheid pastoor Carlos Fabril.
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes15 september
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan delopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte.
Friersdale:
Pater Wijnand van Wegen is net weer terug uit Friersdale, Zuid-Afrika. Daar heeft hij de school en het kindertehuis bezocht, maar ook veel huisbezoeken afgelegd. Daarbij bleek steeds weer dat onze hulp nog steeds hard nodig is. Helpt u mee aan een betere toekomst voor Friersdale
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. U kunt daar ook via een QR-code bijdragen aan de collectes. De bijdrage via de QR-code staat standaard op € 2 ingesteld, maar dat kunt u desgewenst aanpassen. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.
De viering die komende week  wordt uitgezonden is:Zondag om 09:30 uur vanuit de ThomaskerkZondag om 11:00 uur vanuit de Vituskerk, Blaricum.De vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier.

Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.

Nieuws uit de parochie
Mededeling van pastor J. Ignacio Jiménez Walker
Beste broeders en zusters,
Midden in een fase van best veel beweging in onze parochie, en anders dan aanvankelijk gecommuniceerd werd, moet ik ook aankondigen dat ik dit jaar niet aanwezig zal zijn in de regio. De bisschop heeft me namelijk gevraagd om mijn studie in Rome te gaan voortzetten vanwege de academische behoeften van ons seminarie. Omdat er in onze parochie een goede geestelijke bezetting is, heeft hij uiteindelijk besloten om dat toch nu te laten gebeuren. Wat de toekomst me persoonlijk zal brengen is voorlopig onbekend. Waarschijnlijk zien we elkaar nog vóór mijn vertrek, maar ik wil jullie nu alvast allemaal bedanken voor het mooie jaar dat we samen hebben mogen meemaken.
Kapelaan Ignacio 
Jubileumfair Mariakerk Bussum
Zaterdag 14 september, tijdens de Open Monumentendag is van 10:00 tot 16:00 uur is de Mariakerk open. Er zijn diverse activiteiten, zoals een expositie van kostbare relieken en een minitentoonstelling: “100 jaar Mariakerk”.
Het programma:
10:00 uur: Opening van de Fair met:Expositie van een aantal kostbare relieken van de kerkDe minitentoonstelling: ‘100 jaar Mariakerk’Kramen met verkoop van ingezamelde religieuze goederenKoffie, thee en frisdrank met lekkers in de Sloep en de tuin11:30 en 14:00 uur: Orgelbespeling door Jean Janssen, voormalige koordirigent Mariakerk
16:00 Afsluiting
Voorbereiding Eerste Communie
In het najaar begint de voorbereiding voor kinderen die in het voorjaar van 2025 hun eerste communie willen doen. Net als vorig jaar wordt deze voorbereidingsperiode gezamenlijk georganiseerd voor de parochies van Blaricum, Huizen en Naarden/Bussum. De eerste communie is bedoeld voor kinderen van 7/8 jaar, die in groep 4 van de basisschool zitten. Wij nodigen ouders die hun zoon/dochter de eerste communie willen laten doen van harte uit voor de ouderbijeenkomst op dinsdag 17 september in de pastorie van de Vituskerk, Marktstraat 1 in Naarden of op dinsdag 24 september in de koffiekamer van de Vituskerk, Kerklaan 19 in Blaricum. U kunt uw zoon/dochter tot en met vrijdag 11 oktober inschrijven voor de eerste communie door een mail te sturen naar het secretariaat in Huizen (secretariaat@rkhuizen.nl) of Blaricum (secretariaat@vitusblaricum.nl). In de Zaaijer stond een informatieavond aangekondigd op dinsdag 15 oktober, maar deze is vervallen.
Bijbelleesavond
Ook dit seizoen worden er weer bijbelleesavonden georganiseerd door Cuno Lavaleije. Deze avonden zijn bedoeld voor mensen die wel wat meer over de bijbel zouden willen weten, maar er steeds niet toe komen om het boek der boeken ter hand te nemen en het te lezen. En als je die teksten van twee- tot drieduizend jaar geleden leest, versta je dan nog wel wat er staat? Op de avonden lezen we één à twee hoofdstukken en proberen we samen te begrijpen wat er staat. Er is een professionele leiding, maar ieder kan met zijn of haar vragen en mogelijke inzichten een inbreng hebben. Op maandag 23 september van 20.00-22.00 uur is in de Thomaskerk de eerste bijbelleesavond van dit seizoen. Dit jaar wordt gelezen uit het tweede boek van Samuël. Dat bespreekt de opbouw tot de glorietijd van Israël en de legendarische koning David. Er is geen voorkennis nodig en er is geen huiswerk. Aanmelden en meerinformatie bij Cuno Lavaleije (035-8886946, cuno66@gmail.com)
Zaterdagavondviering
Zaterdag 28 september om 19:00 uur is de maandelijkse woord- en gebedsviering. Tijdens deze viering, die zo’n drie kwartier duurt, is er ruimte voor individueel gebed, is er zang en muziek en bidden we samen voor intenties die tijdens de viering zijn ingezameld. We lezen over iemand die in Jezus’ naam duivels uitdrijft terwijl hij geen volgeling van Jezus is. Hoe reageert Jezus hierop? En hoe staan wij hier tegenover? Hierover willen we met u nadenken tijdens de viering. U bent van harte welkom 
Afscheid pastoor Carlos Fabril
Per 1 oktober vertrekt pastoor Carlos Fabril naar Purmerend. Op 29 september na de viering van 9:30 uur nemen we afscheid van hem. We willen pastoor Carlos bij zijn afscheid een cadeau namens de parochie aanbieden. Hij spaart voor de inrichting van zijn nieuwe woning. Wilt u ook bijdragen aan dit cadeau? U kunt uw bijdrage in de bus in de kerk stoppen of overmaken naar het rekeningnummer NL 41 INGB 0000 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen, o.v.v. bijdrage afscheidscadeau pastoor Carlos Fabril.
Afscheid pastor Javier Acuña
Per 1 oktober vertrekt pastor Javier Acuña naar Heerhugowaard De Noord. Op 22 september na de viering van 9:30 uur nemen we afscheid van hem. We willen pastor Javier bij zijn afscheid een mooi cadeau ter herinnering aan onze parochie aanbieden. Wilt u ook bijdragen aan zijn cadeau? U kunt uw bijdrage in de bus in de kerk stoppen of overmaken naar het rekeningnummer NL 41 INGB 0000 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen, o.v.v. bijdrage afscheidscadeau pastor Javier Acuña.
Afscheid pastor J. Ignacio Jiménez Walker
Begin oktober vertrekt pastor J. Ignacio Jiménez Walker naar Rome om zijn studie voort te zetten. Op 22 september kunt u rond de viering van 09:30 uur afscheid van hem nemen. Hij zal in de viering voorgaan samen met pastor Javier. Hij gaat die ochtend ook voor in Blaricum, dus hij kan niet lang blijven na de viering.
Gerarduskalender: elke dag een beetje spirit!
De Gerarduskalender, uitgebracht door Klooster Wittem, is een scheurkalender met elke dag een spreuk die opbeurt of aanzet tot nadenken, onder het motto: ‘elke dag een beetje spirit!’. Op de achterkant staan afwisselend moppen, gedichten, bezinningsteksten, puzzels en informatie over verschillende onderwerpen. De kalender wordt elk jaar met zorg en plezier samengesteld door een uitgebreide redactie van personeel en vrijwilligers rondom Klooster Wittem. De opbrengst van de kalender komt ten goede aan alle activiteiten die vanuit Klooster Wittem worden georganiseerd (zie ook op internet: www.kloosterwittem.nl). De prijs is € 12,50. U kunt hem tot 27 september bestellen bij Bep Bloks (b.bloks@ziggo.nl). In oktober zal de kalender worden geleverd.
Werkzaamheden rond de Thomaskerk
De ingang naar het parkeerterrein van de Thomaskerk vanaf de Huizermaatweg is de komende weken afgesloten. Wilt u per auto naar de Thomaskerk komen dan kunt u via de afslag van de Huizermaatweg bij de Naardingerland (naast de Regentesse), via de fietsersdoorgang aan het einde van de Naardingerland bij de parkeerplaats van de Thomaskerk komen. Deze omleiding is aangegeven met gele borden met een “2”. Ook de afslag vanaf de Huizermaatweg naar de Fauna is afgesloten.
Jongeren naar de paus in Brussel
Op 28 en 29 september komt de Paus naar België. Voor jongeren tussen de 16 jaar en 35 jaar heeft Jong Bisdom Haarlem-Amsterdam een superleuk uitje gepland naar Brussel in dat weekend! Meld je snel aan en ga gezellig mee! Vertrek zaterdagochtend om 8:00 uur met de bus vanuit Amsterdam Sloterdijk. Overnachting vlakbij Brussel. Zondagochtend om 10.00 uur is er een eucharistieviering samen met paus Franciscus in het Koning Boudewijn Stadion in Brussel. Rond 20:00 uur is de bus terug bij Amsterdam Sloterdijk. Kosten zijn € 50,-. Aanmelden voor 16 september. Meer informatie via 06 – 2343 6049 of info@jongbisdomhaarlem.nl 
Jubilea bisschoppen
Dit jaar vieren onze bisschoppen allemaal een jubileum. Op 15 maart was Mgr. van Burgsteden 60 jaar priester. Op 9 juni was Mgr. Punt 45 jaar priester en op 29 september is Mgr. Hendriks eveneens 45 jaar priester. Hij is op 10 december ook nog 12,5 jaar bisschop. De bisschoppen nodigen u uit om op zondag 29 september deze jubilea met hen te vieren. Om 15:00 uur is er een eucharistieviering in de Sint Bavokathedraal in Haarlem. Tussen 16:30 en 18:30 uur is er een receptie in het van der Valk hotel, Toekanweg 2 in Haarlem.
Vredesweek
PAX organiseert al meer dan 50 jaar de vredesweek. Van 14 t/m 22 september komen veel lokale activiteiten samen met een gemeenschappelijk doel: vrede. Vrede lijkt vanzelfsprekend, maar de realiteit is anders. Tijdens de vredesweek laten duizenden mensen zien dat ze het anders willen en dat het anders kan. Vrede komt niet vanzelf, daar moet je aan werken met elkaar. Daarom is het thema dit jaar: Samen voor Vrede. Nu! Pax richt haar werk op vrede, veiligheid en democratie wereldwijd. Zo hebben ze door hun campagnes gezorgd dat 120 landen het VN-verdrag voor de afschaffing van kernwapens hebben aangenomen en zijn 109 banken, verzekeraars en pensioenfondsen gestopt met investeren in kernwapens. Ze overtuigden de rebellen in de Centraal Afrikaanse Republiek om te demobiliseren en te ontwapenen. Wilt u PAX steunen in hun werk voor vrede? Maak uw bijdrage over naar het rekeningnummer NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen, o.v.v. PAX.
Vredesfietstocht
Zondag 22 september is er een vredesfietstocht van Naarden naar Muiden. De tocht wordt georganiseerd door Samen Gooise Meren, een samenwerkingsverband van diverse levensbeschouwelijke en maatschappelijke organisaties. Het vertrek is om 12:30 uur vanaf de parkeerplaats bij Gasterij Stadzigt, Meerkade 2a in Naarden en eindigt bij de bibliotheek, Kazernestaat 12 in Muiden waar vanaf 14:00 uur de jaarlijkse vredesprijs Gooise Meren wordt uitgereikt. Tijdens de fietstocht gaan de deelnemers met elkaar in gesprek over het thema: Vrede, haalbaar en dichtbij of wereldwijde onmogelijkheid? U bent van harte welkom om mee te doen met dit vredesinitiatief.
Gebed om vrede
Wij gaan de weg van uw gerechtigheid
met allen die in uw geheim geloven:
stad van de Vrede, toekomst wereldwijd,
oog voor de blinden, oren voor de doven.
Wij delen uit van wat U ons bereidt:
vrucht van uw Geest, op aarde volle schoven.

Wij dragen stenen voor de vrede aan,
volgen uw spoor door alle wereldtijden.
Wij zien de weg die Jezus is gegaan,
horen het roepen van wie weerloos lijden,
delen de hoop, de oorlog afgedaan,
zien in elkaar het volk van uw bevrijden.

Wij zoeken de balans in ons bestaan:
wat heeft gewicht en wie bepaalt de waarde?
U laat ons leven meer dan voortbestaan,
schenkt ons de gaven van uw goede aarde.
Maak ons bereid, in trouw U toegedaan,
te leven zoals U zich openbaarde(Ronald da Costa)
Ter bemoediging
Ik loop echt niet zolang rond op deze wereld. Ik krijg tussen de eeuwigheid vóór mijn geboorte en de eeuwigheid nà mijn dood heel even de tijd om te parkeren op onze kleine, kwetsbare planeet de aarde.
Ik heb mijn parkeermeter. De wijzer ervan kan ik niet terugzetten of verder laten lopen door er wat geld in te stoppen. Mijn verblijf op deze aarde is op onverbiddelijke wijze beperkt. Er is geen instantie die hier iets aan kan veranderen… Mijn leven is als een zandkasteel aan het strand van de zee: een paar golfjes van de zee en alles is verdwenen.
Wat nu? Ik zou zeggen: zeker niet treuren. Probeer je leven te parkeren in de zon – en niet in een wespennest van allerhande ruzies, zenuwslopende zorgen en problemen.
Mooie dagen maken! Enthousiast zijn over het licht, over de liefde, over goede mensen en de fijne dingen van het leven. Vriendelijk en hartelijk zijn voor iemand die oud is en weet dat zijn of haar parkeertijd bijna voorbij is. Goed zijn voor de zieke, de gehandicapte, de misdeelde, de ontgoochelde, de bedrogene en de vele ongelukkige mensen, die geen plaatsje vinden in de zon van het goede van het leven. Mooie dagen maken voor hen en voor alle lieve medemensen om mij heen – meer hoef ik eigenlijk niet te doen om zelf gelukkig te worden en te blijven.
Parkeren in de zon en de parkeermeter gewoon laten lopen. Want weet iemand van ons, wanneer zijn of haar parkeertijd voorbij is?
(www.hansdornseiffen.nl/