Kontaktpunten 22 sept

Vieringen
Dit weekend zijn de lezingen Wijsheid 2, 12. 17-20, Jacobus 3, 16-4, 3, Marcus 9, 30-37
Het boek Wijsheid is geschreven rond het begin van de jaartelling. Het boek onderstreept dat het voor iedereen de wil van de Heer probeert te ontdekken en te volgen, goed is om de wijsheid te kennen. Wijsheid vormt ons tot rechtvaardigen. Terwijl niet-gelovigen zoveel mogelijk van het leven genieten en materialistisch zijn ingesteld, is de kracht van gelovigen de gerechtigheid. 

We lezen dat de ongelovigen zeggen dat ze de vrome willen belagen omdat ze zich aan hem ergeren. De vrome beschuldigt hen ervan dat ze de wet niet onderhouden. Ze stellen voor om de proef op de som te nemen en te zien wat er gebeurt bij zijn dood. Als de rechtvaardige een zoon van God is, zal die hem te hulp komen en bevrijden. De goddelozen willen met foltering erachter komen hoe zachtmoedig de rechtvaardige is. Ze willen zich overtuigen van zijn verdraagzaamheid. Ze stellen voor om hem te veroordelen tot een schandelijke dood omdat hij toch zegt bijzondere bescherming te genieten.

Er zijn best wel wat parallellen tussen de wereld in de tijd van het boek Wijsheid en onze wereld nu. Ook toen leefden de mensen in een multiculturele maatschappij, waren er hardwerkende mensen. Mensen leefden in allerlei omstandigheden met vele verleidingen. De schrijver van Wijsheid is kritisch en noemt zijn tijdgenoten ‘goddelozen’. Hij wil daarmee zijn volksgenoten op de weg van de Heer houden. Hij waarschuwt: Als je meedoet met de ‘goddelozen’, als je je eigen genot, je eigen oordeel, je eigen kracht tot hoogste norm maakt, dan ben je afgedwaald van Gods geboden. De Eeuwige wil mensen die gerechtigheid doen, die oog hebben voor zieken en ouderen, die vreemdelingen welkom heten, waarbij de minste vooraan staat. Als je zo leeft moet je er rekening mee houden dat je stevige kritiek zult krijgen, uitgedaagd en tegengewerkt wordt. Ook nu, in onze tijd.

Wij proberen de weg van Jezus te volgen, maar we zijn tegelijkertijd kinderen van onze tijd. Er zijn veel verleidingen. Het boek Wijsheid wil ons wakker schudden: Wees kritisch op de tijdgeest, toets het aan de weg van de rechtvaardige. De proef op de som is daarbij niet ons eigen succes, maar eerder of we als rechtvaardige irritatie oproepen.
 Nadenken over de weg van een rechtvaardige?  Kom dan zondag om 9:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream.
Komende vieringen
De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk
Zondag 22 september 9:30 uur eucharistieviering. Voorgangers pastor Javier Acuña en pastor J. Ignacio Jiménz Walker.
Na de viering afscheid van beide pastores
Zaterdag 28 september 19:00 uur woord- en gebedsviering. Voorgangers leken
Zondag 29 september 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastoor Carlos Fabril. Na de viering afscheid pastoor Carlos Fabril.
Vrijdag 4 oktober 10:15 uur 1e vrijdagviering/eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen
Zondag 6 oktober 9:30 uur familieviering/eucharistieviering. Voorganger pastor Mikel Palić
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 22 september
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan delopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte.
Élesd:
Sinds januari 1990 bestaat er een hechte band met de Hongaars Gereformeerde Kerk in Élesd (West-Roemenië) Het kinderhuis Kajantó Maria biedt al meer dan 25 jaar aan kinderen een veilig thuis. In het kindertehuis wonen 12 kinderen en werken 12 medewerkers. De Roemeniëgroep uit Huizen was betrokken vanaf de start van het kindertehuis en ondersteunt het nog steeds. Er is veel geld nodig om het kinderhuis overeind te houden
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. U kunt daar ook via een QR-code bijdragen aan de collectes. De bijdrage via de QR-code staat standaard op € 2 ingesteld, maar dat kunt u desgewenst aanpassen. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.
De viering die komende week  wordt uitgezonden is:Zondag om 09:30 uur vanuit de ThomaskerkZondag om 11:00 uur vanuit de Vituskerk, Blaricum.De vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier.

Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.

Nieuws uit de parochie
Afscheid pastor Javier Acuña
Per 1 oktober vertrekt pastor Javier Acuña naar Heerhugowaard De Noord. Op 22 september na de viering van 9:30 uur nemen we afscheid van hem. We willen pastor Javier bij zijn afscheid een mooi cadeau ter herinnering aan onze parochie aanbieden. Wilt u ook bijdragen aan zijn cadeau? U kunt uw bijdrage in de bus in de kerk stoppen of overmaken naar het rekeningnummer NL 41 INGB 0000 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen, o.v.v. bijdrage afscheidscadeau pastor Javier Acuña.
Afscheid pastor J. Ignacio Jiménez Walker
Begin oktober vertrekt pastor J. Ignacio Jiménez Walker naar Rome om zijn studie voort te zetten. Op 22 september kunt u rond de viering van 09:30 uur afscheid van hem nemen. Hij zal in de viering voorgaan samen met pastor Javier. Hij gaat die ochtend ook voor in Blaricum, dus hij kan niet lang blijven na de viering.
Bijbelleesavond
Ook dit seizoen worden er weer bijbelleesavonden georganiseerd door Cuno Lavaleije. Deze avonden zijn bedoeld voor mensen die wel wat meer over de bijbel zouden willen weten, maar er steeds niet toe komen om het boek der boeken ter hand te nemen en het te lezen. En als je die teksten van twee- tot drieduizend jaar geleden leest, versta je dan nog wel wat er staat? Op de avonden lezen we één à twee hoofdstukken en proberen we samen te begrijpen wat er staat. Er is een professionele leiding, maar ieder kan met zijn of haar vragen en mogelijke inzichten een inbreng hebben. Op maandag 23 september van 20.00-22.00 uur is in de Thomaskerk de eerste bijbelleesavond van dit seizoen. Dit jaar wordt gelezen uit het tweede boek van Samuël. Dat bespreekt de opbouw tot de glorietijd van Israël en de legendarische koning David. Er is geen voorkennis nodig en er is geen huiswerk. Aanmelden en meerinformatie bij Cuno Lavaleije (035-8886946, cuno66@gmail.com)
Voorbereiding Eerste Communie
In het najaar begint de voorbereiding voor kinderen die in het voorjaar van 2025 hun eerste communie willen doen. Net als vorig jaar wordt deze voorbereidingsperiode gezamenlijk georganiseerd voor de parochies van Blaricum, Huizen en Naarden/Bussum. De eerste communie is bedoeld voor kinderen van 7/8 jaar, die in groep 4 van de basisschool zitten. Wij nodigen ouders die hun zoon/dochter de eerste communie willen laten doen van harte uit voor de ouderbijeenkomst op dinsdag 24 september om 20:00 uur in de koffiekamer van de Vituskerk, Kerklaan 19 in Blaricum. U kunt uw zoon/dochter tot en met vrijdag 11 oktober inschrijven voor de eerste communie door een mail te sturen naar het secretariaat in Huizen (secretariaat@rkhuizen.nl). In de Zaaijer stond een informatieavond aangekondigd op dinsdag 15 oktober, maar deze is vervallen.
Zaterdagavondviering
Zaterdag 28 september om 19:00 uur is de maandelijkse woord- en gebedsviering. Tijdens deze viering, die zo’n drie kwartier duurt, is er ruimte voor individueel gebed, is er zang en muziek en bidden we samen voor intenties die tijdens de viering zijn ingezameld. We lezen over iemand die in Jezus’ naam duivels uitdrijft terwijl hij geen volgeling van Jezus is. Hoe reageert Jezus hierop? En hoe staan wij hier tegenover? Hierover willen we met u nadenken tijdens de viering. U bent van harte welkom.
Afscheid pastoor Carlos Fabril
Per 1 oktober vertrekt pastoor Carlos Fabril naar Purmerend. Op 29 september na de viering van 9:30 uur nemen we afscheid van hem. We willen pastoor Carlos bij zijn afscheid een cadeau namens de parochie aanbieden. Hij spaart voor de inrichting van zijn nieuwe woning. Wilt u ook bijdragen aan dit cadeau? U kunt uw bijdrage in de bus in de kerk stoppen of overmaken naar het rekeningnummer NL 41 INGB 0000 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen, o.v.v. bijdrage afscheidscadeau pastoor Carlos Fabril.
Familieviering
Dit najaar besteden we in de familievieringen aandacht aan de vier evangelisten. De feestdag van Matteüs valt eind september, van Lucas half oktober en van Johannes in december. Nadat in de familieviering van september de evangelist Marcus centraal stond, zal de viering van 6 oktober om 9:30 uur over Matteüs gaan. In tegenstelling tot de andere evangelisten die elk een dier als beeldmerk hebben, is het beeld van Matteüs een mens. Waarom wordt Matteüs als mens voorgesteld?
Gerarduskalender
Als u een Gerarduskalender hebt besteld zal deze in oktober worden geleverd door Joop Hartong (jhartong@hetnet.nl). Voor vragen over uw bestelling kunt u ook bij hem terecht.
 
Werkzaamheden rond de Thomaskerk
De ingang naar het parkeerterrein van de Thomaskerk vanaf de Huizermaatweg is de komende weken afgesloten. Wilt u per auto naar de Thomaskerk komen dan kunt u via de afslag van de Huizermaatweg bij de Naardingerland (naast de Regentesse), via de fietsersdoorgang aan het einde van de Naardingerland bij de parkeerplaats van de Thomaskerk komen. Ook de afslag vanaf de Huizermaatweg naar de Fauna is afgesloten.
Jubilea bisschoppen
Dit jaar vieren onze bisschoppen allemaal een jubileum. Op 15 maart was Mgr. van Burgsteden 60 jaar priester. Op 9 juni was Mgr. Punt 45 jaar priester en op 29 september is Mgr. Hendriks eveneens 45 jaar priester. Hij is op 10 december ook nog 12,5 jaar bisschop. De bisschoppen nodigen u uit om op zondag 29 september deze jubilea met hen te vieren. Om 15:00 uur is er een eucharistieviering in de Sint Bavokathedraal in Haarlem. Tussen 16:30 en 18:30 uur is er een receptie in het van der Valk hotel, Toekanweg 2 in Haarlem.
Vredesweek
PAX organiseert al meer dan 50 jaar de vredesweek. Van 14 t/m 22 september komen veel lokale activiteiten samen met een gemeenschappelijk doel: vrede. Vrede lijkt vanzelfsprekend, maar de realiteit is anders. Tijdens de vredesweek laten duizenden mensen zien dat ze het anders willen en dat het anders kan. Vrede komt niet vanzelf, daar moet je aan werken met elkaar. Daarom is het thema dit jaar: Samen voor Vrede. Nu! Pax richt haar werk op vrede, veiligheid en democratie wereldwijd. Zo hebben ze door hun campagnes gezorgd dat 120 landen het VN-verdrag voor de afschaffing van kernwapens hebben aangenomen en zijn 109 banken, verzekeraars en pensioenfondsen gestopt met investeren in kernwapens. Ze overtuigden de rebellen in de Centraal Afrikaanse Republiek om te demobiliseren en te ontwapenen. Wilt u PAX steunen in hun werk voor vrede? Maak uw bijdrage over naar het rekeningnummer NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen, o.v.v. PAX.
Vredesfietstocht
Zondag 22 september is er een vredesfietstocht van Naarden naar Muiden. De tocht wordt georganiseerd door Samen Gooise Meren, een samenwerkingsverband van diverse levensbeschouwelijke en maatschappelijke organisaties. Het vertrek is om 12:30 uur vanaf de parkeerplaats bij Gasterij Stadzigt, Meerkade 2a in Naarden en eindigt bij de bibliotheek, Kazernestaat 12 in Muiden waar vanaf 14:00 uur de jaarlijkse vredesprijs Gooise Meren wordt uitgereikt. Tijdens de fietstocht gaan de deelnemers met elkaar in gesprek over het thema: Vrede, haalbaar en dichtbij of wereldwijde onmogelijkheid? U bent van harte welkom om mee te doen met dit vredesinitiatief.
Nationaal Katholiek Thuisfront
Vrede, het lijkt zo vanzelfsprekend. Maar dat is het helaas niet. Sinds de Russische invasie in Oekraïne en de oorlog in Gaza beseffen we des te meer dat vrede kwetsbaar is. Het is een gezamenlijk project waar we elke dag aan moeten werken.
Vrede en de vruchten van de vrede zoals vrijheid, veiligheid en welvaart, zijn helaas nog altijd onbereikbaar zonder mensen die zich met de wapens in de hand voor dit ideaal willen inzetten. Vrede is onmogelijk zonder militairen. Militairen staan in dienst van de overheid, maar worden gedragen door de samenleving.
Al sinds jaren wordt in het tweede weekend van de Vredesweek voor het Nationaal Katholiek Thuisfront gecollecteerd. Het Nationaal Katholiek Thuisfront (NKT) zet zich in voor steun en verbondenheid met militairen en hun ‘thuisfront’ en met veteranen. Wilt u het NKT helpen deze solidariteit  handen en voeten te geven? Maak uw bijdrage over naar het rekeningnummer NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen, o.v.v. Nationaal Katholiek Thuisfront.
Gebed om vredeIs vrede hetzelfde als
afwezigheid van oorlog?
Staat vrede gelijk
met ontwapening?
Of zijn dat op zijn best
voorwaarden om tot
werkelijke vrede te komen?
Maar wat komt daarna??

Wat is vrede?
Misschien dit:
je niet alleen afvragen:
wat is goed voor je gezin,
je eigen huis
maar ook en vooral
wat is goed voor een menswaardige samenleving,
een leefbare stad,
een land waar je veilig bent en groeien mag.

Wie bezeten wordt
door zijn bezit
vergeet al gauw
dat bezit nooit helemaal
persoonlijk is.
De aarde is rijk,
onze taak is niet
daarvan te verzamelen
maar ervan te delen.

Alleen dan zullen we
solidair zijn met diegenen
die minder hebben,
hier dichtbij en ver weg bij
alle volkeren.
Kortom: vrede is
elkaar vinden
over alle grenzen heen.
Geboeid worden omdat de andere anders is.daan,
te leven zoals U zich openbaarde(www.kuleuven.be)
Ter bemoediging
Een vrouw verloor haar enige zoon. In haar verdriet ging ze naar een heilige man en zei: “Kunt u mijn zoon weer levend maken?” In plaats van antwoord te geven zei hij tegen haar: “Breng me een mosterdzaadje uit een huis dat nooit verdriet heeft gekend.” De vrouw ging op pad en kwam bij een prachtig herenhuis. Ze klopte op de deur en zei: “Ik zoek een huis dat nooit verdriet heeft gekend.” Ze zeiden tegen haar: “U bent aan het verkeerde adres.” Ze begonnen alle tragische gebeurtenissen op te sommen die hun de laatste tijd waren overkomen. De vrouw zei bij zichzelf: “Wie is beter in staat om deze ongelukkige mensen te helpen dan iemand zoals ik, die zelf ongelukkig is.” Ze bleef een poosje om hen te troosten en ging toen verder op zoek naar een huis dat nooit verdriet had gekend. Maar waar ze ook kwam, in krotten of paleizen, ze kreeg het ene verhaal na het andere te horen over droefheid en ongeluk. Uiteindelijk ging ze zo op in het steun bieden aan anderen met verdriet dat ze het mosterdzaadje vergat, want het delen van smart en het troosten van mensen had haar geholpen met haar eigen verdriet.
(Pax vieren, vredesweek 2024)