Kontaktpunten 29 sept

Vieringen
Dit weekend zijn de lezingen Numeri 11, 25-29, Jacobus 5, 1-6, Marcus 9, 38-43. 45 47-48
Dit weekend lezen we een verhaal over Mozes uit Numeri. Voorafgaand aan de tekst van de lezing protesteren de Israëlieten over de voedselvoorziening in de woestijn. Ze willen niet enkel manna eten, maar ook vlees, vis en groente. Als de Heer in woede ontsteekt, wordt ook Mozes kwaad. Het is voor Mozes te zwaar om de last van het hele volk te moet dragen. De Heer antwoordt dat Mozes zeventig van de oudsten van Israël bij de ontmoetingstent moet verzamelen.

We lezen dat de Heer neerdaalt in een wolk, met Mozes spreekt en een deel van de geest die op Mozes rust op de zeventig oudsten legt. Deze profeteren, iets wat ze later niet meer zullen doen. Twee mannen, Eldad en Medad, die nog in het kamp waren beginnen ook te profeteren. Op hen rust ook de geest. Ze stonden wel op de lijst, maar waren niet naar de tent gegaan. Een jongen gaat dit Mozes vertellen. Jozua die van jongs af aan Mozes’ rechterhand was, reageert hierop en zegt dat Mozes dit moet verbieden. Mozes echter antwoordt dat hij zou willen dat de Heer zijn geest op het hele volk legt.

Het lijkt erop alsof Jozua zich bedreigd voelt door het profeteren van Eldad en Medad, alsof hij een bepaald gezag voor zichzelf wil houden. Deze twee waren niet eens bij de tent toen de Heer de geest oplegde! Je bedreigd voelen in je gezag, op je strepen staan en een ander proberen de mond te snoeren, dat soort gedrag zal u bekend voorkomen.

Maar er is ook een andere kant van het verhaal. Mozes had het zwaar en als antwoord krijgt hij van de Eeuwige helpers. Wat een opluchting moet dit voor Mozes zijn geweest. Niet alleen de zeventig die uitgekozen waren, maar ook twee anderen die ervoor open stonden schonk de Heer zijn geest. Mozes begrijpt dit. Jozua moet nog leren om zo ruim te zien en niet bang te zijn dat zijn eigen autoriteit in het gedrang komt.

Er ontstaat veel meer vrijheid en ruimte als we de gaven en bekwaamheden van anderen kunnen zien en op waarde schatten. In plaats van anderen als concurrenten te beschouwen kunnen we er zomaar nieuwe medestanders bij krijgen. Het verschil zit erin hoe wij naar de ander kijken en hoe we los kunnen komen van onze eigen angst om terrein te verliezen.
 Verder nadenken over de omgang met elkaar?  Kom dan zaterdag om 19:00 uur of zondag om 9:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream.
Komende vieringen
De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk
Zaterdag 28 september 19:00 uur woord- en gebedsviering. Voorgangers leken
Zondag 29 september 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastoor Carlos Fabril. Na de viering afscheid pastoor Carlos Fabril.
Vrijdag 4 oktober 10:15 uur 1e vrijdagviering/eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen
Zondag 6 oktober 9:30 uur familieviering/eucharistieviering. Voorganger pastor Mikel Palić
Zondag 13 oktober 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastoor Sandor Koppers
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 29 september
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan delopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte.
HOI:
In HOI (Huizen Ontmoet Interkerkelijk) zijn de verschillende kerken in Huizen vertegenwoordigd. Samen organiseren ze activiteiten voor de inwoners van Huizen. Met Kerstmis organiseert HOI weer Kerst in en rond de Oude Kerk. Vorig jaar was dit een groot succes. We vragen uw financiële bijdrage aan dit evenement waarvan de kosten worden gedragen door de deelnemende kerken.
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. U kunt daar ook via een QR-code bijdragen aan de collectes. De bijdrage via de QR-code staat standaard op € 2 ingesteld, maar dat kunt u desgewenst aanpassen. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.
De viering die komende week  wordt uitgezonden is:Zaterdag om 19:00 uur vanuit de ThomaskerkZondag om 09:30 uur vanuit de ThomaskerkZondag om 11:00 uur vanuit de Vituskerk, Blaricum.De vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier.

Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.

Nieuws uit de parochie
Zaterdagavondviering
Zaterdag 28 september om 19:00 uur is de maandelijkse woord- en gebedsviering. Tijdens deze viering, die zo’n drie kwartier duurt, is er ruimte voor individueel gebed, is er zang en muziek en bidden we samen voor intenties die tijdens de viering zijn ingezameld. We lezen over iemand die in Jezus’ naam duivels uitdrijft terwijl hij geen volgeling van Jezus is. Hoe reageert Jezus hierop? En hoe staan wij hier tegenover? Hierover willen we met u nadenken tijdens de viering. U bent van harte welkom.
Afscheid pastoor Carlos Fabril
Per 1 oktober vertrekt pastoor Carlos Fabril naar Purmerend. Op 29 september na de viering van 9:30 uur nemen we afscheid van hem. We willen pastoor Carlos bij zijn afscheid een cadeau namens de parochie aanbieden. Hij spaart voor de inrichting van zijn nieuwe woning. Wilt u ook bijdragen aan dit cadeau? U kunt uw bijdrage in de bus in de kerk stoppen of overmaken naar het rekeningnummer NL 41 INGB 0000 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen, o.v.v. bijdrage afscheidscadeau pastoor Carlos Fabril.
1e vrijdagviering
De oktobermaand is traditiegetrouw toegewijd aan de H. Rozenkrans. Deze gebedsketting kent al een heel lange geschiedenis die teruggaat naar de vroege Middeleeuwen, toen het bidden van de 150 Psalmen uit de Bijbel in de mode raakte. Omdat in die tijd nog lang niet iedereen kon lezen, werden de Psalmen ook wel vervangen door Onzevaders en weer later ook Weesgegroetjes. Zo ontstond het zogenaamde Maria-psalter. Weer later werden de geloofsgeheimen toegevoegd en zo ontstond het Rozenkransgebed zoals we dat tot op heden kennen. In de sterke Mariadevotie van de late Middeleeuwen werd het rozenkransgebed al snel zeer populair. Allerlei wonderverhalen over het gebed deden de ronde. Aan een daarvan ontleent het gebed zijn naam. Volgens de bewuste legende neemt Maria de Weesgegroeten uit de monden van de bidders aan, om ze als rozen aan een snoer te rijgen. Bij deze gedachten willen wij in deze viering stil staan. Wees welkom bij deze viering op vrijdag 4 oktober om 10.15 uur.
Familieviering
Dit najaar besteden we in de familievieringen aandacht aan de vier evangelisten. De feestdag van Matteüs valt eind september, van Lucas half oktober en van Johannes in december. Nadat in de familieviering van september de evangelist Marcus centraal stond, zal de viering van 6 oktober om 9:30 uur over Matteüs gaan. In tegenstelling tot de andere evangelisten die elk een dier als beeldmerk hebben, is het beeld van Matteüs een mens. Waarom wordt Matteüs als mens voorgesteld?
Voorbereiding Eerste communie
In het najaar begint de voorbereiding voor kinderen die in het voorjaar van 2025 hun eerste communie willen doen. Net als vorig jaar wordt deze voorbereidingsperiode gezamenlijk georganiseerd voor de parochies van Blaricum, Huizen en Naarden/Bussum. De eerste communie is bedoeld voor kinderen van 7/8 jaar, die in groep 4 van de basisschool zitten. U kunt uw zoon/dochter tot en met vrijdag 11 oktober inschrijven voor de eerste communie door een mail te sturen naar het secretariaat in Huizen (secretariaat@rkhuizen.nl). In de Zaaijer stond een informatieavond aangekondigd op dinsdag 15 oktober, maar deze is vervallen.
Gerarduskalender
Als u een Gerarduskalender hebt besteld zal deze in oktober worden geleverd door Joop Hartong (jhartong@hetnet.nl). Voor vragen over uw bestelling kunt u ook bij hem terecht.
 
Klaverjassen
De activiteitencommissie van Blaricum heeft weer een aantal avonden gepland waarop gekaart kan worden. Op de dinsdagen: 8, 15 en 22 oktober om 19.30 uur bent u van harte welkom in de koffiekamer bij de Vituskerk in Blaricum. 
Werkzaamheden rond de Thomaskerk
De ingang naar het parkeerterrein van de Thomaskerk vanaf de Huizermaatweg is de komende weken afgesloten. Wilt u per auto naar de Thomaskerk komen dan kunt u via de afslag van de Huizermaatweg bij de Naardingerland (naast de Regentesse), via de fietsersdoorgang aan het einde van de Naardingerland bij de parkeerplaats van de Thomaskerk komen. Ook de afslag vanaf de Huizermaatweg naar de Fauna is afgesloten.
Jubilea bisschoppen
Dit jaar vieren onze bisschoppen allemaal een jubileum. Op 15 maart was Mgr. van Burgsteden 60 jaar priester. Op 9 juni was Mgr. Punt 45 jaar priester en op 29 september is Mgr. Hendriks eveneens 45 jaar priester. Hij is op 10 december ook nog 12,5 jaar bisschop. De bisschoppen nodigen u uit om op zondag 29 september deze jubilea met hen te vieren. Om 15:00 uur is er een eucharistieviering in de Sint Bavokathedraal in Haarlem. Tussen 16:30 en 18:30 uur is er een receptie in het van der Valk hotel, Toekanweg 2 in Haarlem.
Minipelgrimage Castricum – Heiloo
Ter voorbereiding op het jubeljaar 2025 organiseert de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) samen met het heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood in Heiloo op zaterdag 5 oktober een minipelgrimage vanuit Castricum. Tijdens de wandeling wordt er op verschillende plekken stilgestaan en geluisterd naar inspirerende teksten van religieuzen over het thema ‘Hoop’. De pelgrimage start om 10.00 uur vanaf station Castricum. Via een mooie route van ongeveer 7½ km wordt er gelopen naar het Heiligdom. Daar is om 12.00 uur een Eucharistieviering. Daarna is er tijd voor ontmoeting, gesprek en de zelf meegebrachte lunch. De dag wordt om 14:30 uur afgesloten met een rondleiding op het Heiligdom. Meer informatie vindt u via deze link. Aanmelden is gewenst en kan via cpr@knr.nl
Werelddag van de migrant en vluchtelingOp zondag 29 september viert de Rooms-Katholieke Kerk de Werelddag van de Migrant en de Vluchteling. Thema dit jaar is ‘God trekt mee met zijn volk’. Zowel de paus als de bisschoppen hebben voor deze dag een boodschap geschreven waarin ze oproepen om herbergzaam te zijn en het hart te openen en royaal te zijn voor mensen die door oorlog en vervolging op de vlucht zijn geslagen. U vindt de boodschap van de paus via deze link  en die van de bisschoppen via deze link.
Gebed om vrede
 De kleur en de vorm van de mooie herfstbladeren
vertellen ons dat wij in Jouw ogen allemaal gelijkwaardig zijn.
Geef ons de moed om naar Jouw voorbeeld,
niet naar kleur of afkomst,
maar naar het hart van mensen te kijken
en het goede te doen dat we kunnen doen.

De kleur en de vorm van de mooie herfstbladeren
vertellen ons dat vriendschap warmte en vrede in zich draagt.
Zoals Jij willen wij zorg dragen voor elkaar
en onze vriendschap delen met anderen.

De kleur en de vorm van de mooie herfstbladeren
vertellen ons dat wij niet hoeven bang te zijn
om te kiezen voor de vrede.
Geef ons Jouw kracht
om telkens weer te geloven dat vrede daar is
waar wij kleine en grote dingen doen in Jouw naam.(www.kuleuven.be)
Ter bemoediging
De reddingsboot
Op het strand lag een oude reddingsboot. Daarmee probeerde leden van de vereniging ‘de reddingsboei’, met gevaar voor eigen leven, schipbreukelingen te redden. In een stormachtige nacht voer men weer uit. Mensen in nood! Men wist de drenkelingen te redden. Hun dankbaarheid was zo groot dat men de redders een nieuwe, aan de tijd aangepaste, reddingsboot schonk. Maar zo’n mooie, spiksplinternieuwe boot laat je niet zomaar ’s nachts – in weer en wind – op het strand liggen. Dus ging men aan het werk. Er werd een loods gebouwd. En naast de loods een verblijfsruimte voor hen die de wacht hielden. En om de tijd te doden, ging men in het wachthuisje van alles organiseren. De leden waren zo druk dat ze het noodsignaal dat van zee kwam niet opmerkten, erger nog er geen tijd voor hadden. Enkele mensen die niet bij de vereniging ‘de reddingsboei’ waren aangesloten, pakten de oude boot die nog op het strand lag en voeren de zee op om de mensen in nood te redden. De geredden waren dankbaar en schonken hun redders een nieuwe boot. Maar zo’n mooie, spiksplinternieuwe boot laat je niet zomaar ’s nachts – in weer en wind – op het strand liggen. Dus ging men aan het werk…(theobaldusparochie.nl)
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meldt u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.