Kontaktpunten 6 okt

Vieringen
Dit weekend zijn de lezingen Genesis 2, 18-24, Hebreeën 2, 9-11, Marcus10, 2-12
Het boek Genesis begint met twee heel verschillende scheppingsverhalen. Zij geven elk op hun eigen manier fundamentele aspecten van het mens-zijn weer. Het eerste scheppingsverhaal is plechtig. God schept door te spreken. Hoogtepunt van dit verhaal is de instelling van de Sabbat. In tegenstelling tot deze mystieke Godsvoorstelling staat een meer menselijk beeld van God centraal in het tweede scheppingsverhaal.

Hieruit lezen we dat de Heer vindt dat het niet goed is als de mens alleen blijft. Hij gaat een hulp voor hem maken die bij hem past. De Heer boetseerde uit de aarde alle dieren en bracht ze naar de mens zodat die ze een naam kon geven. De mens gaf alle vogels, tamme en wilde dieren een naam, maar vond geen hulp die bij hem paste. Toen bracht de Heer hem in een diepe slaap, nam een rib weg en verving die door vlees. Vervolgens vormde de Heer uit de rib een vrouw en bracht haar naar de mens. De mens zei: ‘Eindelijk been van mijn gebeente en vlees van mijn vlees!”. Hij noemt haar Mannin. Zo komt het dat een man zijn ouders verlaat en zich zo aan een vrouw hecht dat ze volkomen één worden.
De Heer wordt hier voorgesteld als een soort pottenbakker. Hij boetseert een hulp die bij de mens past. De letterlijke vertaling is ‘een helper die is als tegenover hem’. De vrouw is dus gelijkwaardig. Ze is als het ware het spiegelbeeld van de mens. De naam die de vrouw krijgt: Isja, vrouw, telt in het Hebreeuws drie letters waarvan twee overeenkomen met het woord isj, man. Man en vrouw verschillen dus wel van elkaar, maar er is veel meer dat ze met elkaar gemeen hebben.

Misschien wel het belangrijkste aspect van de tekst van vandaag is dat het niet goed is dat een mens alleen blijft. Dat een mens andere mensen nodig heeft. We kunnen pas een volwaardig mens zijn als we een relatie aangaan met een ander. De Heer heeft als het ware de mens gesplitst. Hij maakt van de twee zijden van de mens twee mensen. Elk mens is half. Samen met je medemens word je pas heel. Dat geldt niet alleen binnen een huwelijk of als mensen samenwonen. Dat geldt voor elke relatie die we aangaan, voor elke vriendschapsband, voor elk contact en voor elke verbintenis die we aangaan. Het is aan ons om op zoek te gaan naar gelijkwaardige relaties met wederzijdse respect en liefde.
 Verder nadenken over onze relatie met God en elkaar?  Kom dan zondag om 9:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream.
Komende vieringen
De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk
Zondag 6 oktober 9:30 uur familieviering/woord- en communieviering. Voorganger diaken Ton Hekkenberg
Zondag 13 oktober 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastoor Sandor Koppers m.m.v. Thomaskoor
Zondag 20 oktober 9:30 uur woord- en communieviering. Voorganger diaken Ton Hekkenberg
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 6 oktober
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan delopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte.
Wereldmissiedag kinderen:
Dit jaar richt de Wereldmissiemaand zich op Papoea-Nieuw-Guinea, een eilandengroep in Oceanië. Witte stranden, helder water, palmbomen en een strakblauwe hemel: voor velen het gedroomde paradijs in de Stille Zuidzee. Maar voor de bewoners van de Carteret Eilanden is het een
nachtmerrie. Hun eiland dreigt voorgoed in de zee te verdwijnen. Zo’n honderd mensen moesten al gedwongen verhuizen naar het grotere eiland Bougainville. Missio vraagt de aandacht voor de gevolgen van deze klimaatverandering. Uw bijdrage gaat naar het verminderen van de gevolgen van klimaatverandering door bijvoorbeeld het planten van Mangrovestekjes, de opvang en scholing van kwetsbare kinderen en het pastorale werk in Papoea-Nieuw-Guinea. Uw bijdrage hieraan kunt u overmaken op rekeningnummer NL77 INGB 0003 9347 00t.n.v. Missionaire werkgroep Huizen o.v.v. Wereldmissiedag
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. U kunt daar ook via een QR-code bijdragen aan de collectes. De bijdrage via de QR-code staat standaard op € 2 ingesteld, maar dat kunt u desgewenst aanpassen. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.
De viering die komende week  wordt uitgezonden is:Zondag om 09:30 uur vanuit de ThomaskerkZondag om 11:00 uur vanuit de Vituskerk, Blaricum.De vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier.

Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.

Nieuws uit de parochie
Familieviering
Dit najaar besteden we in de familievieringen aandacht aan de vier evangelisten. De feestdag van Matteüs valt eind september, van Lucas half oktober en van Johannes in december. Nadat in de familieviering van september de evangelist Marcus centraal stond, zal de viering van 6 oktober om 9:30 uur over Matteüs gaan. In tegenstelling tot de andere evangelisten die elk een dier als beeldmerk hebben, is het beeld van Matteüs een mens. Waarom wordt Matteüs als mens voorgesteld?
Wereldwinkel
Op zondag 6 oktober kunt u na de viering inkopen doen bij de wereldwinkel. Lekkere en eerlijke levensmiddelen, mooie en originele cadeaus. Er is vast wel iets bij dat u kunt gebruiken. Hebt u niets nodig? Koop dan iets voor de Voedselbank.
Verhaal halen
Dit jaar wordt het nieuwe seizoen op zondag 13 oktober geopend door Hans Koster. En denk dan maar niet dat het met zomaar een verhaaltje is… Nee, het is een verhaal over de stad waar hij bijna 20 jaar heeft gewoond. De titel is: ‘Hoe de stad Leiden aan zijn naam kwam’. Het verhaal wordt omlijst met livemuziek door Sander Loog op saxofoon en Theo Henrichs op piano. U bent vanaf 15.30 uur welkom. Het verhaal begint om 16.00 uur. Kosten € 3,50. Kinderen tot 12 jaar gratis. Na afloop kunt u nog wat napraten onder het genot van een hapje en een drankje.
Voorbereiding Eerste communie
In het najaar begint de voorbereiding voor kinderen die in het voorjaar van 2025 hun eerste communie willen doen. Net als vorig jaar wordt deze voorbereidingsperiode gezamenlijk georganiseerd voor de parochies van Blaricum, Huizen en Naarden/Bussum. De eerste communie is bedoeld voor kinderen van 7/8 jaar, die in groep 4 van de basisschool zitten. U kunt uw zoon/dochter tot en met vrijdag 11 oktober inschrijven voor de eerste communie door een mail te sturen naar het secretariaat in Huizen (secretariaat@rkhuizen.nl). In de Zaaijer stond een informatieavond aangekondigd op dinsdag 15 oktober, maar deze is vervallen.
Gerarduskalender
Als u een Gerarduskalender hebt besteld zal deze in oktober worden geleverd door Joop Hartong (jhartong@hetnet.nl). Voor vragen over uw bestelling kunt u ook bij hem terecht.
 
Klaverjassen
De activiteitencommissie van Blaricum heeft weer een aantal avonden gepland waarop gekaart kan worden. Op de dinsdagen: 8, 15 en 22 oktober om 19.30 uur bent u van harte welkom in de koffiekamer bij de Vituskerk in Blaricum. 
Werkzaamheden rond de Thomaskerk
De ingang naar het parkeerterrein van de Thomaskerk vanaf de Huizermaatweg is de komende weken afgesloten. Wilt u per auto naar de Thomaskerk komen dan kunt u via de afslag van de Huizermaatweg bij de Naardingerland (naast de Regentesse), via de fietsersdoorgang aan het einde van de Naardingerland bij de parkeerplaats van de Thomaskerk komen. Ook de afslag vanaf de Huizermaatweg naar de Fauna is afgesloten.
SamenKerk
Het herfstnummer van SamenKerk is uit. U vindt hierin een artikel over het geheim en de kracht van de rozenkrans, een vooruitblik naar het Heilig Jaar en naar aanleiding van het eeuwfeest van de Mariakerk in Bussum een artikel over de geschiedenis van deze kerk en informatie over de festiviteiten. Neem gerust een exemplaar mee uit de kerk of lees hem online via deze link
Open dag Hospice Huizen
Zaterdag 12 oktober van 14:00 tot 16:00 uur kunt u vrijblijvend kennismaken met het hospice en alles wat daarbij komt kijken onder het genot van een kopje koffie of thee en wat lekkers erbij. Er zijn medewerkers die vertellen over het werken in het hospice, over de organisatie, de zorg en opname in het hospice en er zal een doorlopende demonstatie worden gegeven over de complementaire zorg, zoals handmassage en het gebruik van geuren. Aanmelden is niet nodig. Van harte welkom!
Gedicht voor vrede
Mensen dopen hun vingers in het blauw van de lucht,
op witte wolken schrijven zij:
‘vrede’.

Zo glijden de wolken op de wind
laag langs de dalen van duister en nijd
een kind telt de wolken en wijst
mensen op drift.
Licht zoekend, zon
wij allemaal.

Op weg naar een wereld
veilig
vluchtende mensen weer thuis
waar kinderen spelen,
wolken steeds vaker hoog in de lucht
bewegend op muzisch geruis
van mensen
zingend geluk.(Jeanette van Osselen)
Afscheid pastoor Carlos
Zondag 29 september namen we na 16 jaar met een goed bezochte viering en receptie afscheid van pastoor Carlos Fabril. In al deze jaren waren er veel mooie en moeilijke momenten zowel in de parochie als persoonlijk. Het was bijzonder om dit met elkaar te mogen delen en elkaar te kunnen steunen. We zullen de oprechte aandacht van Carlos voor ieder van ons, zijn vele huisbezoeken op de fiets en zijn gastvrijheid missen. Hij is deze week begonnen in Purmerend. We wensen hem veel zegen en geluk in zijn nieuwe parochie.
Ter bemoediging
Wieden is bidden
Ik was een film aan het maken over een kloostertuin. Over oude soorten bloemen en beproefde combinaties. Toen zag ik daar een oud patertje zitten wieden op zijn knieën. Hij leek helemaal in zijn werk op te gaan en ik naderde hem omzichtig. Mijn schaduw viel over hem heen en zonder op te zien begon hij te spreken:
“Het is eenvoudig werk, zei hij. Ik houd ervan om zo een uurtje op de dag te bidden: gewoon grassprieten weg te halen uit dit kleine stukje border. Ik let er niet op of ik opschiet. Ik let er op of ik ieder sprietje voel en trek dan zachtjes tot het vanuit de worteltje meegeeft en leg het dan terzijde. Als het breekt dat zoek ik verder naar het stukje dat er nog staat en probeer het te verleiden ook los te laten. Je moet niet te hard trekken, maar ook niet te zacht. Het luistert heel nauw. Je hebt er alle aandacht bij nodig. En zo werk ik rustig zo’n stukje bloemenrand af tot mijn knieën pijn gaan doen.
 
En als ik dan voorzichtig overeind kom, dan voel ik me vaak zó gelukkig…. Door met alle aandacht hier te zitten wieden, heb ik een heilig dienstwerk verricht. Ja, zo voel ik dat. Ik denk ook dat dat vaak zo is, met alle dingen die je met heel je hart en heel je ziel doet. Dat je dan gelukkig wordt, omdat er niets meer staat tussen jou en wat je doet, tussen mij en die grasspriet, tussen mij en mijn schepper. Ik denk dat dat hetzelfde is als je God lief hebben met heel je hart en heel je ziel. Dan wordt zo’n moment een heilig moment,
dan wordt zo’n stukje tuin een heilige plek. Dan ben ik even in dat eeuwige hier en nu, waar vanuit alles leeft.”

Hij kwam moeizaam overeind en wreef zich over de knieën. Toen keek hij mij even aan.
En ik zag de eeuwigheid in zijn blauwe ogen.(Guy Dilweg)
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meldt u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.