Kontaktpunten 12 okt

Vieringen
Dit weekend zijn de lezingen Wijsheid 7, 7-11, Hebreeën 4, 12-13, Marcus10, 17-30
We lezen uit het boek Wijsheid dat de schrijver heeft gebeden om inzicht en gesmeekt om wijsheid. Hij verkiest wijsheid boven kostbare stenen. Goud is vergeleken met wijsheid stof en zilver niet meer dan slijk. De schrijver houdt meer van wijsheid dan van gezondheid en schoonheid. Wijsheid stelt hij boven licht want de glans die wijsheid uitstraalt verbleekt nooit. Met wijsheid vallen de schrijver alle goederen en ontelbare rijkdom ten deel.
De wijsheid die de schrijver ontvangt krijgt hij door gebed. In onze maatschappij zijn mensen op velerlei manieren op zoek naar inzicht en wijsheid. Mensen zijn op zoek naar die innerlijke rijkdom, naar de zin van het bestaan. De schrijver van Wijsheid ziet dit inzicht als een gave van God. Bij al deze zoektochten speelt loslaten een belangrijke rol, loskomen van alles wat ons in zijn greep houdt, van onze dagelijkse beslommeringen.

Dat de schrijver wijsheid verkiest boven geld en bezittingen is wel begrijpelijk. Als je ziet hoe de drang naar geld en bezit iemand in zijn greep kan houden lijkt dit een wijze keuze.  Zonder de druk om meer en meer geld kun je verder denken dan je eigen belang. Er komt dan ruimte om rekening te houden met de ander, met het belang van de samenleving.

Dat in de tekst wijsheid boven schoonheid wordt verkozen is misschien het minst verrassend. Wijsheid geeft een innerlijke schoonheid die zo straalt dat ze de uiterlijke schoonheid overschaduwt. Maar wijsheid boven gezondheid? Zou wijsheid niet een voorwaarde kunnen zijn om je gezond te voelen? Of om het inzicht te krijgen dat je gezondheid niet kunt afdwingen? Misschien helpt het ook wel om los te komen van de overtuiging dat je minder bent als je niet topfit en gezond bent en om de focus te verschuiven van wat je niet kunt naar wat wel nog mogelijk is.

Wijsheid zit niet alleen in je hoofd, maar vooral in je hart. In je hart zit gevoel, ervaring en idealisme waardoor je soms toch anders tegen iets aankijkt. Wijsheid laat ons nieuwe wegen inslaan. Wijsheid vereist loslaten van wat vanzelfsprekend lijkt. Dan ontstaat de ruimte waarin je zoveel meer ontvangt aan goede dingen en vreugde. Er ontstaat een toets: ‘waar gaat het om, wat is van belang?’ Een ontdekkingstocht naar ware rijkdom.
 Verder nadenken over verschillende soorten rijkdom?  Kom dan zondag om 9:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream.
Komende vieringen
De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk
Zondag 13 oktober 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastoor Sandor Koppers m.m.v. Thomaskoor
Zondag 20 oktober 9:30 uur woord- en communieviering. Voorganger diaken Ton Hekkenberg
Zaterdag 26 oktober 19:00 uur woord- en gebedsviering. Voorgangers leken
Zondag 27 oktober 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastoor Sandor Koppers
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 13 oktober
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan delopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte.
Onderhoud:
Iedere donderdag wordt de kerk schoongemaakt. Er wordt gezogen en geboend zodat alles er weer spik en span uitziet, zowel binnen als buiten. Kijkt u maar eens naar de overkapping bij de ingang. Fijn dat we vrijwilligers hebben die dit elke week weer doen.
Helpt u financieel mee om dit werk en ander onderhoud mogelijk te maken.
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. U kunt daar ook via een QR-code bijdragen aan de collectes. De bijdrage via de QR-code staat standaard op € 2 ingesteld, maar dat kunt u desgewenst aanpassen. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.
De viering die komende week  wordt uitgezonden is:Zondag om 09:30 uur vanuit de ThomaskerkZondag om 11:00 uur vanuit de Vituskerk, Blaricum.De vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier.

Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.

Nieuws uit de parochie
Verhaal halen
Dit jaar wordt het nieuwe seizoen op zondag 13 oktober geopend door Hans Koster. En denk dan maar niet dat het met zomaar een verhaaltje is… Nee, het is een verhaal over de stad waar hij bijna 20 jaar heeft gewoond. De titel is: ‘Hoe de stad Leiden aan zijn naam kwam’. Het verhaal wordt omlijst met livemuziek door Sander Loog op saxofoon en Theo Henrichs op piano. U bent vanaf 15.30 uur welkom. Het verhaal begint om 16.00 uur. Kosten € 3,50. Kinderen tot 12 jaar gratis. Na afloop kunt u nog wat napraten onder het genot van een hapje en een drankje.
Gerarduskalender
Als u een Gerarduskalender hebt besteld zal deze in oktober worden geleverd door Joop Hartong (jhartong@hetnet.nl). Voor vragen over uw bestelling kunt u ook bij hem terecht.
 
Klaverjassen
De activiteitencommissie van Blaricum heeft weer een aantal avonden gepland waarop gekaart kan worden. Op de dinsdagen: 15 en 22 oktober om 19.30 uur bent u van harte welkom in de koffiekamer bij de Vituskerk in Blaricum. 
Wereldmissiemaand
Dit jaar richt de Wereldmissiemaand zich op Papoea-Nieuw-Guinea, een eilandengroep in Oceanië. Witte stranden, helder water, palmbomen en een strakblauwe hemel: voor velen het gedroomde paradijs in de Stille Zuidzee. Maar voor de bewoners van de Carteret Eilanden is het een nachtmerrie. Hun eiland dreigt voorgoed in de zee te verdwijnen. Zo’n honderd mensen moesten al gedwongen verhuizen naar het grotere eiland Bougainville. Missio vraagt aandacht voor de gevolgen van deze klimaatverandering. Uw bijdrage gaat naar het verminderen van de gevolgen van klimaatverandering door bijvoorbeeld het planten van Mangrovestekjes, de opvang en scholing van kwetsbare kinderen en het pastorale werk in Papoea-Nieuw-Guinea. Uw bijdrage voor deze projecten kunt u overmaken op rekeningnummer NL77 INGB 0003 9347 00 t.n.v. Missionaire werkgroep Huizen o.v.v. Wereldmissiedag
Werkzaamheden rond de Thomaskerk
De ingang naar het parkeerterrein van de Thomaskerk vanaf de Huizermaatweg is de komende weken afgesloten. Wilt u per auto naar de Thomaskerk komen dan kunt u via de afslag van de Huizermaatweg bij de Naardingerland (naast de Regentesse), via de fietsersdoorgang aan het einde van de Naardingerland bij de parkeerplaats van de Thomaskerk komen. Ook de afslag vanaf de Huizermaatweg naar de Fauna is afgesloten.
Open dag Hospice Huizen
Zaterdag 12 oktober van 14:00 tot 16:00 uur kunt u vrijblijvend kennismaken met het hospice en alles wat daarbij komt kijken onder het genot van een kopje koffie of thee en wat lekkers erbij. Er zijn medewerkers die vertellen over het werken in het hospice, over de organisatie, de zorg en opname in het hospice en er zal een doorlopende demonstatie worden gegeven over de complementaire zorg, zoals handmassage en het gebruik van geuren. Aanmelden is niet nodig. Van harte welkom!
Projectkoor Jubeljaar
Muziek helpt om mensen met elkaar te verbinden en hen dichter bij God te brengen. Daarom wil het projectkoor van ons bisdom tijdens het Jubeljaar 2025 met muziek en zang mensen dichter bij God en bij elkaar brengen. Het projectkoor van het bisdom Haarlem-Amsterdam is een liturgisch koor dat zingt bij speciale gelegenheden in ons bisdom. Het zingt Latijnse en Nederlandstalige meerstemmige gezangen, maar met eenvoudige melodieën die een goede en actieve deelname van de gelovigen bevorderen. Op zondag 29 december zingt het projectkoor tijdens de openingsviering van het Jubeljaar. De repetities vinden plaats op maandag- en vrijdagavonden 19:30-21:30 uur. Meer informatie vindt u via deze link. Houd je van zingen en lijkt het je leuk om mee te doen? Je bent van harte welkom! Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of meld je meteen aan, zodat je op de hoogte blijft! koorbisdomha@gmail.com
Webinars Samen op weg naar het Jubeljaar
Op dinsdag 24 december opent paus Franciscus het Jubeljaar in Rome. Paus Franciscus nodigt iedereen uit om het Jubeljaar mee te vieren. Voorafgaand aan de opening worden daarom acht online Teams bijeenkomsten georganiseerd in oktober, november en december. De online Teams bijeenkomsten willen  geïnteresseerden ondersteunen in de opmaat naar het Jubeljaar. Elke bijeenkomst bestaat uit een korte inleiding door een expert, er is gelegenheid om vragen te stellen en om eigen ideeën op te schrijven. Elke bijeenkomst duurt een uur. De onderwerpen zijn genomen uit de bul van paus Franciscus voor het Jubeljaar: Spec non confundit (De hoop stelt niet teleur). Het is mogelijk om de hele reeks te volgen, maar ook één of meer losse bijeenkomsten. Aanmelden is niet nodig. Een overzicht van de data, de sprekers, de onderwerpen en de teams links vindt u via deze link
Dag van de gevangene
Zondag 13 oktober is er in de kerk aandacht voor de gevangenen en voor allen die lijden aan de gevolgen van criminaliteit. Gedetineerden zitten letterlijk achter slot en grendel. Voor velen betekent detentie een crisismoment in hun leven: het verlies van autonomie en de onzekerheid over de toekomst zorgen voor veel stress. Op de Dag voor de Gevangene vragen we aandacht voor het herstel en een nieuwe start van alle gedetineerden. Daarnaast denken we aan hun familie en vrienden, en iedereen die te lijden heeft onder criminaliteit. Tijdens zijn bezoek aan een vrouwengevangenis in Chili in januari 2018 hield een gevangene Paus Franciscus voor: ‘Het verliezen van onze vrijheid betekent niet het verliezen van onze dromen en hoop’. De paus antwoordde: “Dat is waar, detentie is erg pijnlijk, maar het betekent niet dat je je hoop of je vermogen om te dromen verliest. Vandaag is uw vrijheid weggenomen maar dat heeft niet het laatste woord. helemaal niet! Blijf vooruitkijken. Kijk vooruit naar de dag dat je terugkeert naar het leven in de samenleving”. Hij vervolgde: “We weten allemaal dat, helaas, een gevangenisstraf vaak een straf is die geen mogelijkheden biedt voor persoonlijke groei, integendeel. De initiatieven die beroepsopleidingen aanbieden en helpen om relaties weer op te bouwen, zijn tekenen van hoop voor de toekomst”. Het justitiepastoraat biedt gevangenen geestelijke hulp tijdens en na hun detentie.
Gebed voor vrede
Algoede God,
ons hart stroomt over van liefde
voor de wereld:
Uw schepping
waar U het licht laat worden in de vroege ochtend
en wat leeft tot rust brengt als het donker wordt.
Wij danken U.

De kiem die U in alles legt
draagt vrucht,
vindt daarin zijn oorsprong:
goedheid, liefde, wijsheid,
een teer weefsel in handen gelegd
van mensen.
Wij loven U.

Waar wij de goedheid verstoppen
achter eigen belang,
wijsheid in pacht hebben,
geen liefde kennen,
lijdt de oorsprong van uw schepping,
verdort ons hart.

Heer laat uw liefde stromen,
vuur ons aan,
geef vrede.
Amen.(Jeanette van Osselen)
Ter bemoediging
Aan de hemelpoort

Men zei in het verleden wel eens dat Petrus aan de hemelpoort staat en dat hij beslist wie er wel of niet door de poort naar binnen mogen. Eens kwam een man aan de poort en Petrus vroeg hem: heb je altijd goed geleefd? Jazeker, zei de man, ik heb de tien geboden altijd keurig onderhouden, en ook de wetten en regels van de staat heb ik nooit overtreden. Mooi, zei Petrus, dat is uitstekend, maar het is nog niet genoeg om in de hemel te komen. De vraag is eigenlijk: wat voor goeds heb je gedaan voor je medemensen? De man antwoordde: Ik heb niemand kwaad gedaan in mijn leven. Dat is niet genoeg, zei Petrus, om de hemel binnen te gaan moet je hartelijke zorg en aandacht voor je medemensen hebben. Ga jij nog maar een poosje naar het vagevuur.

Er kwam nog een man bij de hemelpoort. Petrus vroeg hem: heb je altijd goed geleefd. De man keek heel beschaamd en stamelde: ik heb nogal wat fouten gemaakt in mijn leven. Petrus vroeg hem: heb ook iets goeds gedaan voor je medemensen? De man antwoordde: Ik heb niet zo heel veel gedaan, maar ik heb goed gezorgd voor mijn vrouw en kinderen
en ik heb vrijwilligerswerk gedaan in een verpleeghuis, en toen mijn buurvrouw ziek was, heb ik boodschappen voor haar gedaan. Kom maar gauw binnen, zei Petrus, jij hebt goed gewerkt voor de hemel.