Kontaktpunten 20 okt

Vieringen
Dit weekend zijn de lezingen Jesaja 53, 10-11, Hebreeën 4, 14-16, Marcus10, 35-450
De eerste lezing is een korte tekst uit Jesaja uit het vierde lied van de lijdende dienaar van de Heer. We lezen dat de Heer heeft besloten zijn dienaar te vernederen en hem te doen lijden. Hij gaf zijn leven als zoenoffer maar zal een nageslacht zien. Na zijn lijden zal hij het licht zien en verzadigd worden. Door zijn zwoegen zal de rechtvaardige dienaar velen rechtvaardigen. Hij belast zich met hun fouten.

Als we deze tekst lezen lijkt het enerzijds alsof de Heer de oorzaak is van het lijden, maar aan de andere kant lijkt de dienaar het ook vrijwillig op zich te nemen, als zoenoffer. Een offer om vergiffenis te krijgen voor zonden zoals er verschillende worden opgesomd in Leviticus 4 en 5. Daarnaast lezen we dat er een einde aan het lijden komt en dat is een heerlijk moment. De dienaar zal het licht zien en geheel voldaan zijn en ook voor anderen heeft het een positief effect.

Ons leven is erop ingesteld om lijden en moeilijkheden te minimaliseren. Toch kunnen we er niet omheen. Is het daarom niet belangrijk om ons te realiseren dat het lijden geen plek is waar de Eeuwige afwezig is, waar we ons doorheen moeten vechten om ons zo snel mogelijk weer bij Hem te voegen? Hij zit in het lijden, samen met ons. Omdat Hij weet wat het is om te moeten lijden – Hij deed dit namelijk aan het kruis voor ons – kan Hij ons tot steun zijn. En omdat Hij daar, in het lijden, met ons is, is het per definitie geen hopeloze plek meer. Immers, waar de Heer is, is hoop.

Misschien kan de Heer het lijden soms zelfs ten goede aanwenden. In extreme vorm zien we dat bij Jezus’ kruisdood – hoe wanhopig Hij ook was in de Hof van Gethsemane – Hij is  verrezen en kreeg het eeuwig leven. Ook wij kunnen soms terugkijkend naar een donkere periode in ons leven iets positiefs zien, een lichtpuntje voor onszelf en misschien soms ook voor mensen in onze omgeving.

Zo kunnen we proberen het lijden te zien als een plek waar hoop is, te midden van de diepste pijn en teleurstelling. Dat er licht brandt in de diepste duisternis, dankzij Hem.
 Samen nadenken over ons geloof?  Kom dan zondag om 9:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream.
Komende vieringen
De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk
Zondag 20 oktober 9:30 uur woord- en communieviering. Voorganger diaken Ton Hekkenberg
Zaterdag 26 oktober 19:00 uur woord- en gebedsviering. Voorgangers leken
Zondag 27 oktober 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastoor Sandor Koppers 
Vrijdag 1 november 10:15 uur 1e vrijdagviering/eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen
Zaterdag 2 november 19:30 uur Allerzielenviering/eucharistieviering. Voorganger pastor Elroy Kaak
Zondag 3 november 9:30 uur familieviering/eucharistieviering. Voorganger pastor Elroy Kaak
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 20 oktober
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan delopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte.
Missiezondag:
Dit jaar vraagt Missio aandacht voor Papoea-Nieuw-Guinea, een eilandengroep in Oceanië. Witte stranden, helder water, palmbomen en een strakblauwe hemel: voor velen het gedroomde paradijs in de Stille Zuidzee. Maar voor de bewoners van de Carteret Eilanden is het een nachtmerrie.
Hun eiland dreigt voorgoed in de zee te verdwijnen. Zo’n honderd mensen moesten al gedwongen verhuizen naar het grotere eiland Bougainville. Missio vraagt aandacht voor de gevolgen van deze klimaatverandering. Uw bijdrage gaat naar het verminderen van de gevolgen van klimaatverandering door bijvoorbeeld het planten van Mangrovestekjes, de opvang en scholing van kwetsbare kinderen en het pastorale werk in Papoea-Nieuw-Guinea. Uw bijdrage voor deze projecten kunt u overmaken op rekeningnummer NL77 INGB 0003 9347 00 t.n.v. Missionaire werkgroep Huizen o.v.v. Wereldmissiedag.
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. U kunt daar ook via een QR-code bijdragen aan de collectes. De bijdrage via de QR-code staat standaard op € 2 ingesteld, maar dat kunt u desgewenst aanpassen. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.
De viering die komende week  wordt uitgezonden is:Zondag om 09:30 uur vanuit de ThomaskerkZondag om 11:00 uur vanuit de Vituskerk, Blaricum.De vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier.

Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.

Nieuws uit de parochie
Kindercatechese
Ook dit jaar is er maandelijks op donderdagavond van 19:00 tot 20:00 uur een bijeenkomst van de kindercatechese. Er worden mooi verhalen verteld en leuke spelletjes gedaan om meer over het geloof te leren. De kindercatechese is voor kinderen die hun eerste communie hebben gedaan en loopt door tot de leeftijd waarop zij het vormsel toegediend krijgen. Op donderdag 24 oktober is de volgende bijeenkomst. Kom gerust een keertje kijken. Aanmelden kan via veralidiakok@gmail.com
Zaterdagavondviering
Zaterdag 26 oktober om 19:00 uur is de maandelijkse woord- en gebedsviering. Tijdens deze viering, die zo’n drie kwartier duurt, is er ruimte voor individueel gebed, is er zang en muziek en bidden we samen voor intenties die tijdens de viering zijn ingezameld. We lezen uit de brief aan de Hebreeën over de kenmerken van hogepriesters en in het evangelie over de blinde Bartimeüs die naar Jezus roept en genezen wordt. Is er een overeenkomst tussen een hogepriester en Bartimeüs? Hierover willen we met u nadenken tijdens de viering. U bent van harte welkom. 
Kenningmaking met pastoor Sandor Koppers
Pastoor Sandor Koppers is sinds 1 oktober pastoor-moderator van onze parochie en de andere parochies in de regio. Maar wie is hij eigenlijk? Zondag 27 oktober na de viering van 9:30 uur kunt u nader met hem kennis maken. Rond 10:45 uur zal pastoor Sandor zal zichzelf voorstellen en daarna is er gelegenheid om vragen te stellen. 
Peuter- en kleuterviering
Zondag 27 oktober om 12:40 uur is er voor de allerkleinsten en hun gezinnen een peuter- en kleuterviering in de Vituskerk in Blaricum. De kinderen en hun ouders mogen voor in de kerk zitten, zodat iedereen alles goed kan zien en horen. Er worden kaarsjes aangestoken, liedjes gezongen, een verhaal voorgelezen en samen spelen we het verhaal na. Leuk om een keer de sfeer te proeven. De viering duurt ongeveer 20 minuten
Allerzielen
Zoals elk jaar vieren we op zaterdag 2 november Allerzielen. Pastoor Elroy Kaak gaat voor in de viering om 19:30 uur in de Thomaskerk. Om 18:30 uur, voorafgaand aan de viering kunt u het graf van uw dierbare op de katholieke begraafplaats in Huizen laten zegenen. Het kerkhof zal sfeervol verlicht zijn. Ook het zegenen van de graven gebeurt door pastoor Elroy Kaak. Na de viering bent u uitgenodigd voor een kopje koffie met cake. De nabestaanden van overledenen van het afgelopen jaar krijgen een persoonlijke uitnodiging toegestuurd, maar iedereen die een geliefde overledene wil herdenken is van harte welkom tijdens het zegenen van de graven en bij de viering. De viering is vanaf circa 21:30 uur terug te kijken via deze link
Kerkwijdingsviering – Samen voor de Mariakapel
Zondag 17 november om 9:30 uur vieren we in de Thomaskerk samen met Blaricum het Thomasfeest of kerkwijdingsfeest. Na de feestelijke viering willen we een markt houden. Daarom doen we een oproep aan alle creatieve, kooklustige en handvaardige parochianen om spullen te maken om te verkopen tijdens deze markt. Hierbij kunt u denken aan jam, chutney, vruchtensap, (cup)cake, koekjes, decoraties, kaarten, knuffels, sinterklaascadeautjes, kerstversiering etc. Al uw bijdrages zijn welkom! De opbrengst is voor de realisatie van de Mariakapel. Wilt u bijdragen aan de markt? Neem dan contact op met Carla Schaap (carla.schaap@ziggo.nl) of Marion Brouwers (marion@vanderpaardt.nl)
Klaverjassen
De activiteitencommissie van Blaricum heeft weer een aantal avonden gepland waarop gekaart kan worden. Op de dinsdag 22 oktober om 19.30 uur is in de koffiekamer bij de Vituskerk in Blaricum de laatste avond van deze reeks.
Concert Mariakerk Bussum
Zondag 20 oktober van 16:00 tot 17:00 uur is er in de Koepelkerk, Brinklaan 42 in Bussum een concert ter ere van het 100-jarig bestaan van de kerk. Het concert wordt verzorgd door het Ottoni Koperkwartet in samenwerking met Wybe Kooijmans op orgel. Het programma bestaat uit stukken van onder andere Hendrik Andriessen, Marius Monnikendam en Willem Boogman. Het volledige programma vindt u op  www.mijnorgelzoektocht.nl. De toegang tot het concert is gratis. Er is een collecte na afloop
Werkzaamheden rond de Thomaskerk
De ingang naar het parkeerterrein van de Thomaskerk vanaf de Huizermaatweg is de komende weken afgesloten. Wilt u per auto naar de Thomaskerk komen dan kunt u via de afslag van de Huizermaatweg bij de Naardingerland (naast de Regentesse), via de fietsersdoorgang aan het einde van de Naardingerland bij de parkeerplaats van de Thomaskerk komen. Ook de afslag vanaf de Huizermaatweg naar de Fauna is afgesloten.
Projectkoor Jubeljaar
Muziek helpt om mensen met elkaar te verbinden en hen dichter bij God te brengen. Daarom wil het projectkoor van ons bisdom tijdens het Jubeljaar 2025 met muziek en zang mensen dichter bij God en bij elkaar brengen. Het projectkoor van het bisdom Haarlem-Amsterdam is een liturgisch koor dat zingt bij speciale gelegenheden in ons bisdom. Het zingt Latijnse en Nederlandstalige meerstemmige gezangen, maar met eenvoudige melodieën die een goede en actieve deelname van de gelovigen bevorderen. Op zondag 29 december zingt het projectkoor tijdens de openingsviering van het Jubeljaar. De repetities vinden plaats op maandag- en vrijdagavonden 19:30-21:30 uur. Meer informatie vindt u via deze link. Houd je van zingen en lijkt het je leuk om mee te doen? Je bent van harte welkom! Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of meld je meteen aan, zodat je op de hoogte blijft! koorbisdomha@gmail.com
Webinars Samen op weg naar het Jubeljaar
Op dinsdag 24 december opent paus Franciscus het Jubeljaar in Rome. Paus Franciscus nodigt iedereen uit om het Jubeljaar mee te vieren. Voorafgaand aan de opening worden daarom acht online Teams bijeenkomsten georganiseerd in oktober, november en december. De online Teams bijeenkomsten willen  geïnteresseerden ondersteunen in de opmaat naar het Jubeljaar. Elke bijeenkomst bestaat uit een korte inleiding door een expert, er is gelegenheid om vragen te stellen en om eigen ideeën op te schrijven. Elke bijeenkomst duurt een uur. De onderwerpen zijn genomen uit de bul van paus Franciscus voor het Jubeljaar: Spec non confundit (De hoop stelt niet teleur). Het is mogelijk om de hele reeks te volgen, maar ook één of meer losse bijeenkomsten. Aanmelden is niet nodig. Een overzicht van de data, de sprekers, de onderwerpen en de teams links vindt u via deze link
Pausboodschap wereldmissiedag
In oktober vieren we Wereldmissiemaand met op zondag 20 oktober Wereldmissiedag. Paus Franciscus schreef hiervoor een boodschap. Daarin roept hij iedere gedoopte op om deel te nemen aan de zending van de Kerk. ‘Ga en nodig iedereen uit voor het feestmaal’ is de titel van zijn boodschap. De titel is een citaat uit de bijbeltekst over een koning die een bruiloftsfeest geeft (Matteüs 22) . Nadat de beoogde gasten de uitnodiging weigerden, zond de koning zijn dienaren naar alle drukke verkeerswegen en gaf hun de opdracht iedereen uit te nodigen voor het bruiloftsmaal. Paus Franciscus roept alle gedoopten op om een nieuwe missionaire beweging te starten net als in het begin van het christendom. Zij moeten dit doen met een gevoel van urgentie, maar ook met respect en vriendelijkheid, nabijheid, compassie en tederheid. Hun stijl moet Gods eigen manier van doen weerspiegelen. De hele brief van de paus kunt u lezen via deze link
Gebed voor vrede
Zolang je wordt gediscrimineerd
op grond van wat je gelooft
de huidskleur die je hebt
je seksuele geaardheid
of je eigen overtuigingen
groeit er een muur van onvrede

Zolang de rijken slechts rijker worden
en de armen steeds armer
groeit er een muur van onvrede

Zolang mensen onder de armoedegrens leven
en je ’s morgens niet weet
of je ’s avonds wel eten hebt
groeit er een muur van onvrede

Zolang mensen in gebrekkige bootjes
met gevaar voor eigen leven
als vluchtelingen zich een weg zoeken over de Middellandse zee
groeit er een muur van onvrede

Zolang er nog een doodstraf bestaat
en zolang mensen worden doodgestoken
omdat ze anders zijn of zwart
groeit er een muur van onvrede

Vrede verbindt
en vraagt ons om die muur te slopen

Steen voor steen

En er bruggen van te bouwen
van vrede
(Hedi Hegeman)
Ter bemoediging
Er waren eens twee broers. Ze hadden gehoord dat er een prachtige, fantastisch mooie stad bestond. Als je daar woonde, dan was je volmaakt gelukkig. Volmaakt gelukkig zijn wilden ze allebei maar wat graag en beiden gingen op stap naar die grote mooie stad, ieder langs een andere weg.
De eerste vertrok en stapte rusteloos door. Af en toe vroeg hij onderweg waar die stad lag. Dan antwoordde men: 0, dat is nog heel ver. En dan zette hij zijn tocht voort zonder iets te zien van de mensen en de natuur.
De tweede broer ging ook op stap, maar hij kwam niet ver. Hij bleef staan bij spelende kinderen, genietend van hun spel. Hij vroeg belangstellend aan de mensen die hij tegenkwam hoe ze leefden, wat ze tekort kwamen en wat ze verlangden. Zo nu en dan bleef hij maanden op dezelfde plaats om mensen een helpende hand te bieden.
De eerste broer stierf ergens langs de weg, onbekend en onbemind. Toen echter de tweede broer stierf, liepen de mensen van heinde en verre te hoop, want hij werd betreurd, vereerd en nooit vergeten. En men vertelt dat in zijn stervend oog een prachtige stad glansde.
(www.theobaldusparochie.nl)